Glencore: Να Θέλεις να «Καθαρίσεις» και οι Επενδυτές να Λένε «Όχι» – «Επικράτησε η Κοινή Λογική»

Glencore: Να Θέλεις να «Καθαρίσεις» και οι Επενδυτές να Λένε «Όχι» – «Επικράτησε η Κοινή Λογική»
energia.gr
Σαβ, 10 Αυγούστου 2024 - 14:55

Ο ελβετικός πολυεθνικός γίγαντας εμπορίας και εξόρυξης, εγκαταλείπει την «πράσινη στροφή»  και τα σχέδιά της για την κατάργηση της μονάδας άνθρακα

Την ώρα που η Δύση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το «πιο βρώμικο καύσιμο», η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ως εκ τούτου, και καθώς οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να πουν «αντίο»  η Glencore, ο ελβετικός πολυεθνικός γίγαντας εμπορίας και εξόρυξης, εγκαταλείπει την «πράσινη στροφή»  και τα σχέδιά της για την κατάργηση της μονάδας άνθρακα, μόλις εννέα μήνες αφότου δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την ρυπογόνο, πλην κερδοφόρα δραστηριότητα.

Η ανακοίνωση της Glencore πέρυσι ότι θα χωριστεί στα δύο, προχωρώντας σε αποδέσμευση από τον άνθρακα σηματοδότησε μια σημαντική στρατηγική στροφή για την εταιρεία, καθώς και μια καμπή για την εξορυκτική βιομηχανία. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα θα ακολουθούσε τους ανταγωνιστές του προς την έξοδο από τους ρύπους.

Τα κέρδη πιο ισχυρά από τις πιέσεις

Από τον άνθρακα έως το πετρέλαιο, οι παραγωγοί έχουν δεχθεί πιέσεις να μειώσουν τις εκπομπές τους, ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι θα έχαναν τα τεράστια κέρδη που εξακολουθούν να παράγουν.

Για πολλούς επενδυτές, όπως αναφέρει το Bloomberg,  η Glencore προσφέρει διπλή ευκαιρία: μια μεταλλευτική εταιρεία που εξορύσσει μέταλλα απαραίτητα για την απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα, όπως ο χαλκός, ενώ παράλληλα αποφέρει τεράστια κέρδη από τα ανθρακωρυχεία της.

Η εταιρεία πέρασε τον τελευταίο μήνα κάνοντας διαβουλεύσεις με τους μετόχους, με την πλειοψηφία να τίθεται σαφώς υπέρ της διατήρησης της μονάδας άνθρακα, που παράλληλα, θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στα μεταλλεία.

Αποδόσεις ρεκόρ

Η επιχείρηση άνθρακα της Glencore είναι μία από τις πιο κερδοφόρες μονάδες της, με αποδόσεις ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Έχει επωφεληθεί σημαντικά από την ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από την παγκόσμια μείωση της παραγωγής, αφού οι ανταγωνιστές της και οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη τους στον τομέα.

Πάντως, η «ηρωϊκή» έξοδος από τον άνθρακα φαινόταν απίθανη για μια εταιρεία που βασίστηκε πάνω του. Ο Ιβάν Γκλασενμπεργκ, που ηγήθηκε της Glencore για δύο δεκαετίες, ήταν πρώην έμπορος άνθρακα, και συχνά επεσήμαινε την ακόρεστη ζήτηση από την Ασία, ακόμη και όταν η Δύση προσπάθησε να απεξαρτηθεί.

Η τελευταία συμφωνία του ενώ ετοιμαζόταν να αποχωρήσει το 2021, ήταν η αγορά ενός ορυχείου θερμικού άνθρακα στην Κολομβία.

«Πήραν την σωστή απόφαση»

Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gary Nagle ανέφερε ότι οι μέτοχοι πήραν τη σωστή απόφαση, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι  «επικράτησε η κοινή λογική».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είχε αλλάξει για να εξηγήσει τη στροφή, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι «το εκκρεμές του  ESG έχει γυρίσει πίσω» (σσ: ESG – Environmental, Social, Governance – Δείκτης αξιολόγησης μια εταιρείας από  επενδυτές και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς),  και ότι οι επενδυτές αναγνώρισαν ότι η Glencore είναι ιδανική για επενδύσεις σε άνθρακα.

(από naftemporiki.gr)