Σαν να μην ήσαν αρκετές οι πυρκαγιές στην Αττική που απειλούν πλέον την Πεντέλη και τις πέριξ περιοχές και δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα ως προς το επιτελικό σχέδιο αντιμετώπισης των, συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση συνέπεια της έντονα ανοδικής τάσης των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όπως αναφέραμε σε τελευταίο άρθρο μας (εδώ) οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στους παρόχους και άλλους παίκτες της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι ανησυχίες αυτές κορυφώθηκαν την περασμένη Πέμπτη καθώς έγινε γνωστό ότι Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την πόλη Σούντζα, εντός της Ρωσικής επικράτειας, έχοντας εισέλθει 30 χλμ, στη επαρχία Κούρσκ. Παράλληλα έχει καταληφθεί και η πόλη Σβερνιέσκοβο με μονάδες του Ουκρανικού στρατού να μάχονται στην περιοχή για 6 η συνεχή ημέρα. Η αγορά αερίου στην Ευρώπη έχει αναστατωθεί γιατί έξω από την Σούντζα ευρίσκεται ένα σημαντικός κόμβος διανομής αερίου, μέσω του εκεί μετρητικού σταθμού, απ’ όπου διέρχεται το Ρωσικό αέριο που διασχίζει την Ουκρανία για να καταλήξει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με το Κίεβο να έχει πλέον την δυνατότητα μέσω του εν λόγω μετρητικού σταθμού να διακόψει την ροή Ρωσικού αερίου προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Με εκπρόσωπο της Ουκρανικής εταιρείας αερίου Naftogaz, που διαχειρίζεται το Ρωσικό αέριο που μέσω του δικτύου του μεταφέρεται σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, να έχει δηλώσει πρόσφατα ότι το Κίεβο δεν έχει πρόθεση να ανανεώσει το πενταετές συμβόλαιο transit που κανονικά λήγει στο τέλος του έτους, παράγοντες της Ευρωπαϊκής αγοράς αερίου εκτιμούν ότι η ημερομηνία τερματισμού του ιδιότυπου αυτού καθεστώτος είναι περισσότερο κοντά απ’ ότι ποτέ πριν. Για αυτό και οι τιμές των συμβολαίων μακροπρόθεσμης παράδοσης αερίου στο Ολλανδικό TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές, έχουν ανατιμηθεί 35% τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Με την τιμή του μηνιαίου συμβολαίου να κινείται έντονα ανοδικά σήμερα Δευτέρα (12/8) στα € 41.25/MWh.

Δεν προβλέπεται σύντομα αποκλιμάκωση

Όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές με την τροπή που έχει πάρει πλέον η σύρραξη μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας, και την αθρόα υποστήριξη που έχουν οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με «έξυπνο και τεχνολογικά αναβαθμισμένο» οπλισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των, δεν προβλέπεται σύντομα αποκλιμάκωση. Έτσι ασχέτως εάν διατηρηθεί η ροή Ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, για μερικές ακόμα εβδομάδες το βέβαιο είναι ότι οι τιμές θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό πίεση. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την διατήρηση τους στο επίπεδο των € 45 με € 50 την μεγαβατώρα καθώς θα μπαίνει το φθινόπωρο. Άμεσες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στις τιμές ηλεκτρικού για χώρες όπως η Ελλάδα, που το ευγενές καύσιμο είναι υπεύθυνο για το 40-45 % του μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής. Ήδη οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στις ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα € 109 την μεγαβατώρα για Ελλάδα και άλλες Βαλκανικές χώρες (με προβλέψεις για € 130) και πάνω από τα € 90 για όλες τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Εν όψη της έντονα ανοδικής τάσης στις τιμές αερίου, που αργά η γρήγορα θα μεταφερθούν και στον ηλεκτρισμό, προβληματισμός επικρατεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για το ύψος της επιδότησης που θα χρειαστεί να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση για τον μήνα Σεπτέμβριο ώστε οι τιμές στην λιανική να κρατηθούν σε λογικά επίπεδα και να μην επηρεάσουν υπέρμετρα τον πληθωρισμό. Παράλληλα, και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Energia.gr., έχουν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις από την βιομηχανία ώστε οποιαδήποτε νέα επιδότηση να μην συνοδευτεί από « νέες και παράλογες φορολογήσεις στα υποτιθέμενα υπερκέρδη το παρόχων». Με εκπροσώπους των παρόχων να έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε επιπλέον φορολόγηση θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών λιανικής προκειμένου να καλύψουν τις νέες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ακόμα ένα λόγο να ανησυχεί αφού σημαντική αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,7% από 2,3% που ήταν τον Ιούνιο και 2,5% τον Ιούλιο του 2023. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των τελευταίων στοιχείων οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά μαζί με αυτές της ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ενώ οι τομείς των υπηρεσιών και των μεταφορών έχουν πάρει την σκυτάλη των πληθωριστικών πιέσεων από τον κλάδο των τροφίμων.