Η Κροατική Υπηρεσία Υδρογοναθράκων (AZU) ανακοίνωσε στις 10 Ιουλίου την έναρξη δοκιμαστικής παραγωγής φυσικού αερίου (φ/α) στα κοιτάσματα Berak και Cerić (του τεμαχίου SAVA-10), στην Περιφέρεια Vukovar/Srijem της Ανατολικής Κροατίας, όπως αναφέρει στο πρόσφατο ενημερωτικό της δελτίο η ελληνική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ

 

Τα κοιτάσματα Berak και Cerić, την έρευνα και εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει η καναδικών συμφερόντων Vermilion Energy, αναμένεται να έχουν ημερήσια παραγωγή φ/α 400-500 χιλ. κ.μ., ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της ημερήσιας παραγωγής φυσικού αερίου στην Κροατία.

Ο Kροάτης Υπουργός Οικονομίας, Α. Šušnjar, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της επένδυσης της Vermilion Energy και σημείωσε ότι τα εν λόγω κοιτάσματα θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Κροατίας και στη μείωση της εξάρτησής της από εισαγωγές φ/α. Προσέθεσε δε ότι, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η κυβέρνηση προωθεί επίσης την πραγματοποίηση ερευνών για το γεωθερμικό δυναμικό της Ανατολικής Κροατίας.

Τη σημασία της επένδυσης τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για τη χώρα, εν γένει, εξήραν ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΖU και ο Δ/νων Σύμβουλος της Vermilion για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τον πρώτο να εκφράζει την ελπίδα ότι σε ανάλογα θετικά αποτελέσματα θα καταλήξουν και οι έρευνες στο τεμάχιο SAVA-7 (περιοχή Kutina), όπου η Vermilion έχει ήδη πραγματοποιήσει μία ερευνητική γεώτρηση.