Η ΕΕ Σταματά να Αποθηκεύει Φυσικό Αέριο στην Ουκρανία λόγω των Ρωσικών Επιθέσεων

Η ΕΕ Σταματά να Αποθηκεύει Φυσικό Αέριο στην Ουκρανία λόγω των Ρωσικών Επιθέσεων
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Δευ, 12 Αυγούστου 2024 - 17:15

Ακόμα ένα πλήγμα στα ενεργειακά έσοδα της Ουκρανίας πέτυχε η Μόσχα, μηδενίζοντας την αποθήκευση ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στις ουκρανικές μονάδες. Τα συνεχιζόμενα χτυπήματα των Ρώσων σε σχετικές υποδομές έχουν αναγκάσει τους ευρωπαίους εμπόρους φυσικού αερίου να μειώσουν δραματικά τις ποσότητες που αποθηκεύουν επί ουκρανικού εδάφους, με τον φόβο της αδυναμίας πρόσβασης στο καύσιμο

Με τις αποθηκευτικές ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα— 100 δις κυβικά μέτρα (bcm) έναντι 350-500 bcmώστε να καλυφθεί η ετήσια κατανάλωση της κοινότητας— οι αποθηκευτικές μονάδες της Ουκρανίας αποτελούσαν παραδοσιακά μία ιδανική λύση. Οι Ουκρανοί διαχειριστές προσέφεραν φθηνές τιμές, κάτι που βοηθούσε τους ευρωπαίους διαχειριστές να αποθηκεύσουν παραπάνω από 2 bcmκατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν αντίστοιχα χαμηλές. 

Ωστόσο, οι εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Μολονότι οι υποδομές αποθήκευσης, και κατά συνέπεια οι όγκοι του φυσικού αερίου, δεν κινδυνεύουν άμεσα χάρη στο βάθος της υπόγειας κατασκευής τους, οι υπέργειες μονάδες άντλησης και μεταφοράς του φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Ήδη την περασμένη άνοιξη, μία σειρά στοχευμένων πληγμάτων είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον υπέργειο εξοπλισμό.

Παρόλο που οι Ουκρανοί διαβεβαιώνουν ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε επισκευές και πως όλα λειτουργούν σωστά, οι ευρωπαίοι έμποροι συνεχίζουν να ανησυχούν. Χαρακτηριστικά, το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκαν εξαιρετικά χαμηλές έως και μηδενικές ποσότητες αποθηκευμένου φυσικού αερίου, μία ένδειξη ότι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να ρισκάρουν.

 

 

Οι ποσότητες ευρωπαϊκού αερίου που έχει αποθηκευτεί στην Ουκρανία το 2023 και το 2024. Πηγή: Financial Times.

Ως εκ τούτου, η υπό κατάρρευση ουκρανική οικονομία χάνει ακόμα μία πηγή εσόδων. Οι άνθρωποι της αγοράς εξηγούν πως η επιστροφή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα απαιτούσε σημαντικά κίνητρα από πλευράς Ουκρανίας, κίνητρα που είναι μάλλον δύσκολο να δοθούν επί του παρόντος. Παράλληλα, τα ασφάλιστρα για αυτές τις ποσότητες θα έπρεπε να είναι υπερπολλαπλάσια των κερδών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αν η Ουκρανία κέρδιζε 200 εκατομμύρια ευρώ από τη συνεργασία, θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον 1 δις ευρώ σε εγγυήσεις. Για ορισμένους, είναι πολύ πιο εύκολο και ασφαλές η Ευρώπη να παράσχει απευθείας χρηματοδότηση στην Ουκρανία.