Τα εντυπωσιακά deals συνεχίζει η ΔΕΗ, με τον Γιώργο Στάσση να έχει αλλάξει ολοκληρωτικά το προφίλ της εισηγμένης εταιρείας, η οποία μην ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια βρισκόταν ένα βήμα πριν τη… χρεοκοπία

Τα 9 χρυσά deals

Η προσφάτως ανακοινωθείσα συμφωνία αξίας 700 εκατ. ευρώ για την αγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ισχύος άνω των 770 MW, στη Ρουμανία, αποτελεί τον τελευταίο χρονικά κρίκο μιας μακράς αλυσίδας big-deals κατά τη διάρκεια της θητείας του έμπειρου manager, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του CEO το 2019.

Μόλις τον Απρίλιο, ο Γιώργος Στάσσης είχε ανακοινώσει ακόμα ένα σπουδαίο deal αξίας έως 2 δισ. ευρώ, συμπράττοντας με τη Metlen για την ανάπτυξη 90 φωτοβολταϊκών έργων σε τέσσερις διαφορετικές χώρας (Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία).

Και τον Δεκέμβριο του 2023 είχε προβεί σε αντίστοιχη συμφωνία με την Intrakat για την ανάπτυξη ΑΠΕ, ισχύος 2,7 GW, σε μια επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, δε, η ΔΕΗ ένωσε τις δυνάμεις της με τους Ομίλους Κοπελούζου – Σαμαρά για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Αλεξανδρούπολη.

Κι αν τα deals στον κλάδο της ενέργειας ήταν κάτι το αναμενόμενο, η μεγάλη έκπληξη από τον Στάσση ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν υπέγραψε συμφωνία με την Currys για την εξαγορά των καταστημάτων Κωτσόβολος.

Τον Μάρτιο του 2023, παράλληλα, η Επιχείρηση προχώρησε σε συμφωνία με την Enel για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου στη Ρουμανία, καταβάλλοντας το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ και αναλαμβάνοντας «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην αγορά της βαλκανικής χώρας.

Το 2022, παράλληλα, ο Γιώργος Στάσσης σύναψε συμφωνία με την Damco Energy για την εξαγορά του 51% της νέας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προβεί σε deal με τη Motor Oil για την κοινή ίδρυση εταιρείας στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.

Και φυσικά, υπάρχει και η συμφωνία με τη Volterra, η οποία αφορούσε την εξαγορά των συμμετοχών σε ΑΠΕ ισχύος 112 MW.

Η δύναμη πυρός

Όλα αυτά τα deals, τα οποία φέρουν την υπογραφή του CEO, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη μεταμόρφωση της ΔΕΗ, η οποία σήμερα διαθέτει ένα εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ύψους 4,7 GW, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν και έργα ισχύος 3,3 GW (στόχος για 8,9 GW έως το 2026).

Φυσικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε καταστεί πραγματικότητα, χωρίς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τη ρευστότητα και τη δύναμη πυρός της Επιχείρησης.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")