Με τη βιομηχανία του πετρελαίου να βιώνει μία βαθιά ύφεση εξαιτίας της μειούμενης ζήτησης, τα πετροχημικά βρίσκονται σε αντίστοιχα δύσκολη θέση. Παρόλο που οι λόγοι για τις δυσκολίες των δύο κλάδων είναι διαφορετικοί, η κατάσταση αναδεικνύει το ιδιαίτερα δύσκολο μέλλον της διύλισης. Ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, η ταϊβανέζικη 

Formosa Petrochemical, η ιαπωνική Mitsui Chemicals, και η σαουδαραβική Sabic είναι ορισμένοι από τους μεγάλους ομίλους που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν αρκετές από τις μονάδες διύλισης τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερα ευάλωτος είναι ο τομέας των µονάδων ατµοπυρόλυσης, όπου τα διάφορα είδη νάφθας και αερίων περνούν από επεξεργασία ώστε να μεταμορφωθούν σε προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Τα βασικά προβλήματα του κλάδου συνδέονται με τη μειωμένη ζήτηση στις μεγάλες αγορές και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Αφενός, η μεγάλη αγορά της Κίνας έχει πλέον διαμορφώσει τις δικές της γραμμές παραγωγής και καλύπτει μεγάλο ποσοστό της ζήτησης, οδηγώντας τους άλλους κατασκευαστές πετροχημικών στο να μην έχουν πολλούς προορισμούς για την παραγωγή τους. Αφετέρου, το υψηλότατο ενεργειακό κόστος, ειδικά στην Ευρώπη, σημαίνει πως τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια περιορίζονται δραματικά.

Ως εκ τούτου, πολλές επιχειρήσεις πετροχημικών κλείνουν ή μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους, προωθώντας επίσης τη στροφή προς άλλες πρώτες ύλες, όπως το φθηνότερο αιθάνιο. Σε συνδυασμό με αυτά, η αβεβαιότητα για το μέλλον της βενζίνης προκαλούσε ήδη κραδασμούς στον κλάδο, με τα διυλιστήρια να έχουν — προς το παρόν — το περιθώριο να εφησυχάζουν, χάρη στη συνεχιζόμενη ύφεση που μαστίζει τον τομέα της ηλεκτροκίνησης.