Ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων προετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που  θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών που ανήκουν στους  φορείς της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, θα περιλαμβάνει  σύναψη συμβάσεων αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης  έπειτα από ιεράρχηση και ομαδοποίησή τους σε  «Συστάδες Επιλέξιμων Δημοσίων Κτιρίων». Θα ακολουθήσει προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε ομάδας κτιρίων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Για κάθε μία «συστάδα» δημοσίων κτιρίων θα επιλέγεται κάποια

Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών, μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό τη διενέργεια παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των κτιρίων που εντάχθηκαν σε αυτήν. Οι παρεμβάσεις θα υλοποιούνται με ίδιους πόρους και μέσα του αναδόχου.

Η αποπληρωμή του κόστους της επένδυσης θα γίνεται σταδιακά,  από τη μείωση των δαπανών στους λογαριασμούς ρεύματος των κτιρίων, η οποία θα εξασφαλίζεται με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης.  Δηλαδή οι εταιρείες θα εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων τιμολογίων έως ότου αποπληρωθεί η επένδυση.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Με υπουργική απόφαση αναμένεται να οριστούν και εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, του ΕΣΠΑ 2021-2027, των ταμείων Απανθρακοποίησης και Εκσυγχρονισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  ή και άλλα κονδύλια του  ΥΠΕΝ, για την ενίσχυση των αναδόχων που θα αναλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση των «ομαδοποιημένων»  κτιρίων στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου προγράμματος.

Τα κριτήρια ομαδοποίησης των δημοσίων κτιρίων, τυχόν τρόπος αποζημίωσης των παρεμβάσεων, οι επιμέρους στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης, ο τρόπος επίτευξής τους  και άλλες λεπτομέρειες αναμένεται ότι θα καθοριστούν και αυτές  με την υπουργική απόφαση. Τα επιλέξιμα κτίρια που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β».

Στόχος είναι  να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας και η ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης, ποσοστού  3% της ωφέλιμης επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης. Είναι αξιοσημείωτο ότι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» δεν προχώρησε όπως αναμενόταν. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (περί τα 2,5 εκατ. m²) και τη μείωση  της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά 600 εκατ. kWh (κιλοβατώρες) ετησίως   έως το 2026.