Στριμωγμένο το Μαξίμου – Από το Επιτελικό Κράτος στο Επιτελικό Χάος

Στριμωγμένο το Μαξίμου – Από το Επιτελικό Κράτος στο Επιτελικό Χάος
του Σπύρου Γκουτζάνη
Τρι, 13 Αυγούστου 2024 - 16:10

Σε αναζήτηση στρατηγικής για την επόμενη ημέρα μετά τις πυρκαγιές στην Αττική βρίσκεται η κυβέρνηση. Η ανικανότητα του επιτελικού κράτους καθιστά δύσκολη την διαχείριση του πολιτικού κόστους, ενώ επιτείνει την δυσαρμονία της κυβέρνησης με την κοινή γνώμη

Μέχρι στιγμής πάντως εάν σε κάτι διαπρέπει το Μαξίμου είναι στην προπαγάνδα, προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του στις φωτιές. Είναι πράγματι εντυπωσιακή η εφευρετικότητα σε “εξηγήσεις” που αναπαράγουν τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ. Έχουμε ακούσει για “χαοτικές κηλιδώσεις”, “πυροθερμικό φορτίο”, “φλεγόμενα πουλιά”, “περιοχές μπακλαβάς”, “ειδικό μικροκλίμα”, “ανάγλυφο του εδάφους”, “επιθετικά πεύκα”, “ιδιωτική ευθύνη”, “εμπρησμούς” κλπ.

Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας ανακάλυψε παρατεταμένη ξηρασία, σφοδρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, προβάλλει ότι ο πυροσβεστικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άμεσα και τα ΜΜΕ επαναλαμβάνουν την αυτοθυσία των πυροσβεστών μαζί με το ότι “δεν είναι ώρα για κριτική”. Ορισμένα εκτός γραμμής κάνουν αναφορές και στους εθελοντές που όμως δεν ακολούθησαν τις εντολές εκκένωσης με το 112 και έσωσαν περιουσίες.

Το επιτελικό χάος του Μαξίμου

Η φράση που αποδίδει το τριήμερο στην Αττική είναι “επιτελικό χάος”, αφού τίποτε δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Το δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών για έγκαιρη επέμβαση που είχε διαφημίσει η κυβέρνηση φυσικά δεν ήταν αρκετό. Μετά τον εντοπισμό απαιτείται και αντιμετώπιση. Ο πυροσβεστικός μηχανισμός είναι υποστελεχωμένος, με ανεπαρκή επίγεια και εναέρια μέσα. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε συνολικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης και εν τελεί όλα επαφέθηκαν στον ηρωισμό των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Την μεν πυρκαγιά στις Σέρρες, στο όρος Όβηλος, που καίει τρεις εβδομάδες δεν την βλέπουμε γιατί την αγνοούν τα μέσα ενημέρωσης για να μην στενοχωρήσουν την κυβέρνηση. Η πυρκαγιά στην Αττική, όμως, μεγιστοποιεί το πολιτικό κόστος για το Μέγαρο Μαξίμου. Όλα όσα επικαλείται για τις δύσκολες συνθήκες ήταν γνωστά από την έναρξη της σεζόν. Ο πρώτος καύσωνας είχε ενσκήψει στο τέλος Ιουνίου. Τα δεδομένα ήταν γνωστά και κυβέρνηση διαφήμιζε την ετοιμότητα της.

Μετά από πέντε χρόνια η κυβέρνηση έχει περάσει το σημείο καμπής, καμία εξήγηση και καμία δικαιολογία δεν ακούγεται επαρκής, όσο κι αν επιστρατεύει τους πρόθυμους “ειδικούς” για να αναλύουν το πυροθερμικό φορτίο. Αυτή την φορά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αδυνατεί να διοχετεύσει την κοινωνική οργή σε “εποικοδομητική” για το ίδιο κατεύθυνση. Η αίσθηση ότι οι κάτοικοι έμειναν απροστάτευτοι λόγω της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, ενισχύει την κοινωνική δυσαρέσκεια από την ακρίβεια, την αδυναμία να κάνουν διακοπές την εν γενεί υποβάθμιση του επιπέδου ζωής.

Η διαχείριση του πολιτικού κόστους γίνεται δύσκολη υπόθεση. Το να αποπέμψει ο πρωθυπουργός τον Βασίλη Κικίλια, όπως είχε κάνει το 2021 με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι δύσκολο και δεν θα έχει αποτέλεσμα. Το να αναλάβει κεντρικά την ευθύνη δεν είναι στον σχεδιασμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ευθύνεται ποτέ! Φυσικά θα επαναλάβει τα γνωστά μέτρα για τους πυρόπληκτους και θα “δεσμευτεί” για την αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν κλπ. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει “συντετριμμένος” για τις απώλειες και για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μόνο που η κοινωνία πλέον έχει γυρίσει την πλάτη, τα έχει ξανακούσει και πλέον τα ακούει βερεσέ…

(από slpress.gr)