Πυκνώνουν τα σύννεφα στην ενέργεια, με την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού να κινδυνεύει να πάρει νέα φωτιά καθώς εκτιμάται ότι θα συνεχισθούν οι υψηλές πτήσεις στις τιμές χονδρικής ρεύματος. Ταυτοχρόνως η αναταραχή στη διεθνή αγορά του φυσικού αερίου, εξ αιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου προμηνύει συνέχιση της αβεβαιότητος και των τσουχτερών τιμών για τα νοικοκυριά.

Συμφώνως προς την εικόνα που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι η τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την αγορά της νησιωτικής Μάλτας αλλά και της γειτονικής Αλβανίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υδροηλεκτρικά και τις εισαγωγές.

Εάν η τάση αυτή συνεχισθεί και οι τιμές χονδρικής παραμείνουν κοντά στα 130 ευρώ/MWh, τότε θα επηρεασθούν ανάλογα και οι τιμές λιανικής, δηλαδή το πιθανώτερο σενάριο είναι να χρειασθεί να παραταθεί το μέτρο των επιδοτήσεων για έναν ακόμη μήνα. Ως γνωστόν, η Κυβέρνησις διά του αρμόδιου υπουργού ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παρατάσεως των επιδοτήσεων και μετά τον Αύγουστο, εάν χρειασθεί.

Επί πλέον, ενδεχόμενη πρόωρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω της Ουκρανίας θα οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου κοντά στα επίπεδα των 50 ευρώ/MWh για τον φετινό χειμώνα, όπως δήλωσαν αναλυτές στο Montel. Οι προμήθειες αυτές πρόκειται να σταματήσουν έτσι κι αλλιώς στα τέλη του έτους μαζί με το συμβόλαιο Ρωσίας-Ουκρανίας, όμως το πρόωρο τέλος θα δυσκολέψει σε ένα βαθμό τις προσπάθειες της ΕΕ. Μεγαλύτερη έμφαση δίδει η αγορά στο τι θα συμβεί μέσα στο 2025, καθώς χωρίς αυτές τις ρωσσικές ποσότητες θα είναι πιο δύσκολη από φέτος η αναπλήρωσις των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης. «Μια διακοπή του ρωσικού αερίου θα οδηγούσε τις τιμές για το χειμώνα κοντά στα 50 ευρώ, που είναι και το κατώφλι που καθιστά οριακή τεχνολογία τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή» δήλωσε σχετικά ο Τζαίημς Βαντέλ της Energy Aspects. Η συνεπαγόμενη άνοδος των τιμών άνθρακος και αερίου θα είχε επίσης επίδραση στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά, εκτιμά ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 2 Σεπτεμβρίου διαρκεί η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος για το επόμενο δωδεκάμηνο. Το ΚΟΤ είναι χαμηλότερο κατά 4,5-7,5 σέντς ανά κιλοβατώρα (αναλόγως προς την κατηγορία του δικαιούχου) συγκριτικώς προς το κανονικό τιμολόγιο του εκάστοτε παρόχου, εξασφαλίζει δηλαδή σημαντική έκπτωση για όσους το δικαιούνται.

Α. Υπάρχουν δύο κατηγορίες δικαιούχων:

Α. Στο ΚΟΤ α΄εντάσσονται όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορηγήσεως του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

β. Στο ΚΟΤ Β΄εντάσσονται όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

i. Έχουν συγκεκριμένο ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Για νοικοκυριό πού στην σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ.

 

Από την ΕΣΤΙΑ