Oι ΗΠΑ εκτόπισαν την Κίνα από την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά χρηματοδότησης της κλιματικής τεχνολογίας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ακόμη και αν το ποσό των επενδύσεων μειώθηκε, σύμφωνα με νέα ανάλυση του BloombergNEF. Οι εταιρείες στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αλλά αυτό εξακολουθεί να ξεπερνά τις επενδύσεις στην Κίνα, όπου οι εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας συγκέντρωσαν 5,1 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, από 14,5 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η σημασία των ΗΠΑ στον τομέα δεν θα αποτελέσει έκπληξη για όσους παρακολουθούν στενά το οικοσύστημα της κλιματικής τεχνολογίας, δεδομένου ότι η αμερικανική πολιτική για το κλίμα έχει διαδραματίσει υπέρμετρο ρόλο στις επενδύσεις, ιδίως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις για τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες, το υδρογόνο και η δέσμευση άνθρακα, καθώς και οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ βοήθησαν τους επενδυτές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη σε αυτούς τους κλάδους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ακόμη εμπορευματοποιηθεί πλήρως.

Σήμερα, «οι ΗΠΑ θεωρούνται ευνοϊκή αγορά για την κλιματική τεχνολογία, δεδομένης της ΙΡΑ», ενώ η Κίνα υστερεί λόγω προβλημάτων πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, δήλωσε σε συνέντευξή της η αναλύτρια του BNEF Musfika Mishi. Η Κίνα κατατάσσεται πλέον ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας και ο Καναδάς καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η παγκόσμια χρηματοδότηση για τον τομέα μειώθηκε κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, συρρικνωμένη στα 22 δισ. δολάρια. Αυτό αντανακλά τις γενικές μακροοικονομικές τάσεις, όπως τα υψηλά επιτόκια, δήλωσε ο Mishi.

Επιπλέον, ορισμένοι επενδυτές που προηγουμένως έριχναν χρήματα σε τεχνολογίες με επίκεντρο το κλίμα έχουν στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός ο τομέας συγκέντρωσε σχεδόν 47 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, μια αύξηση 60% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Pitchbook.