Ο Φαύλος Κύκλος των Ενεργειακών Ανατιμήσεων

Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να αντιληφθούμε ότι ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων στην ενέργεια είναι επί θύραις καθώς πλησιάζουμε το φθινόπωρο. Για τους αναγνώστες του Energia.gr, που μέσα από το πλούσιο ρεπορτάζ του πόρταλ παρακολουθούν τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, η προοπτική αυτή είναι αναμενόμενη και εστιάζεται κυρίως στην αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών αερίου το τελευταίο διάστημα συνέπεια των εντεινόμενων εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Με την εισβολή της τελευταίας στην Ρωσική επαρχία του Κουρσκ να έχει ενισχύσει τους φόβους για πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας αερίου προς την Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη.

Με το φυσικό αέριο να αποτελεί βασικό καύσιμο του Ελληνικού ηλεκτροπαραγωγικού μείγματος- που καλύπτει σταθερά άνω του 40% των αναγκών- οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή του επηρεάζει την διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού, μέσω του ΕΧΕ, και αργά η γρήγορα, θα επηρεάσει ανοδικά τις τιμές σε επίπεδο καταναλωτή.

energia.gr
Παρ, 16 Αυγούστου 2024 - 10:27

Ήδη οι τιμές ηλεκτρισμού στις χονδρεμπορικές αγορές των Βαλκανίων παρουσιάζουν έντονα ανοδικές τάσεις με την Βουλγαρία να καταγράφει € 150,03 MWh μέση τιμή στην DAM στις 16/8, την Ουγγαρία, που αποτελεί και τον βασικό κόμβο στην περιοχή, στα €164,34 MWh και την Ελλάδα να ακολουθεί με €144,83 /MWh. Από τις λίγες φορές που οι τιμές στην Ελλάδα δεν είναι οι υψηλότερες στην περιοχή. Όμως εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, σύντομα και βάσει του market coupling και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει παρόμοιες υψηλές τιμές.

Ίσως αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι ενώ την τελευταία εβδομάδα Ιουλίου και την πρώτη του Αυγούστου οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού έδειχναν σημεία αποκλιμάκωσης, τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί ισχυρές ανοδικές τάσεις. Με τις τιμές, σε διάστημα 30 ημερών, να έχουν ενισχυθεί +37,7% στην Βουλγαρία, +35,0% στην Ουγγαρία και +38,5 στην Ελλάδα. Με συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην χονδρεμπορική αγορά είναι αναπόφευκτο ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις στην λιανική.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ένας ακόμα λόγος που αναμένεται να ωθήσει τις τιμές λιανικής προς τα άνω είναι οι προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να κάνουν αρκετοί πάροχοι, για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, οι οποίοι πέρα από τις αυξημένες τιμές αερίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν την έκτακτη φορολογία που αποφάσισε η κυβέρνηση τον Ιούλιο να επιβάλει στα λεγόμενα υπερκέρδη τους. Με την φορολογία να έχει λάβει την μορφή ειδικής εισφοράς €10/ MWh στην προμήθεια τους σε φυσικό αέριο. Αποτελεί δε βασικό χαρακτηριστικό της δημόσιας διοίκησης, από συσπάσεως Ελληνικού κράτους, ότι άπαξ και επιβληθεί μια έκτακτη εισφορά πολύ δύσκολα, εάν όχι ουδέποτε, καταργείται.

Με την Ελλάδα να παραμένει ενεργειακά μια εισαγωγική χώρα, καλύπτοντας το 80% των ενεργειακών της αναγκών με εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η πιθανότητα για μείωση του ενεργειακού κόστους είναι ελάχιστες όσο η περιοχή μας παραμένει στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής ανωμαλίας και η κυβέρνηση αδυνατεί ή δεν επιθυμεί (λόγω της γνωστής της πράσινης ιδεοληψίας) να προωθήσει την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που αποδεδειγμένα διαθέτει η χώρα. Επιβάλλοντας μάλιστα « έκτακτες» εισφορές στους παρόχους ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς ενεργειακές τιμές χαρακτηρίζονται από ανοδικές τάσεις, συμβάλλοντας έτσι στον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων.