Η μάχη της ταχυφόρτισης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όμως φαίνεται πως κάποιοι κατασκευαστές έχουν αποκτήσει προβάδισμα. Η Zeekr, θυγατρική της Geely, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της ήδη από τα τέλη του περασμένου χρόνου, προαναγγέλοντας μια νέα μπαταρία LFP ταχείας φόρτισης.

Όπως συνηθίζεται, κατά τη διάρκεια της Tech Day, η Zeekr προχώρησε σε μια σειρά ανακοινώσεων για όσα πρόκειται να δούμε από αυτή την επόμενη χρονιά. Μέρος αυτής της γραμμής προϊόντων, είναι και μια νέα έκδοση της τεχνολογίας μπαταριών LFP για εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση.

 Για την ακρίβεια, η Zeekr ισχυρίζεται ότι θα έχει και πάλι το ταχύτερα φορτιζόμενο ηλεκτρικό μοντέλο της αγοράς, που θα μπορεί να φτάσει από το 10-80% σε 10,5 λεπτά. Μάλιστα υποστηρίζει πως με την επίτευξη τέτοιων ταχυτήτων, το άγχος των οδηγών για την αυτονομία ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Πρόκειται για μια βελτίωση σε σχέση με τη μπαταρία της πρώτης γενιάς, η οποία ήταν σε θέση να φτάσει από το 10-80% στο ήδη εντυπωσιακό χρονικό διάστημα των 13,5 λεπτών. Για να φτάσει στην επίτευξη ακόμη καλύτερων ταχυτήτων, η Zeekr αναβάθμισε το BMS (σύστημα διαχείρισης μπαταρίας).

Η Zeekr δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη μέγιστη ταχύτητα της νέας μπαταρίας. Ωστόσο, έχουμε ήδη ένα μέτρο σύγκρισης, καθώς ιδιοκτήτες μοντέλων της Zeekr έχουν επαληθεύσει ότι το παλιό σύστημα Golden Battery φόρτιζε σε περίπου 14 λεπτά.

Το νέο σύστημα δεν φαίνεται να φτάνει πιο ψηλά από τον προκάτοχό του, αλλά υπερτερεί στο ότι καταφέρνει να διατηρεί υψηλότερες ταχύτητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο νέο BMS της μπαταρίας. Σημειώστε ότι αυτό επιτεύχθηκε στο νέο εξοπλισμό ταχείας φόρτισης V3 της Zeekr, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 800 kW.

Ωστόσο, η αναβάθμιση δεν σχετίζεται μόνο με την ταχύτητα. Η Zeekr αναφέρει ότι το νέο BMS, επιτρέπει πιο σταθερούς χρόνους ταχείας φόρτισης DC ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ακόμα και σε θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου, η Zeekr λέει ότι η μπαταρία μπορεί ακόμα να φτάσει από το 10-80% σε περίπου 30 λεπτά.

Φυσικά, πρόκειται για σπουδαία νέα από την Zeekr. Η Κίνα είναι μια ανταγωνιστική αγορά και αυτές οι αναβαθμίσεις στον τομέα της φόρτισης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μοντέλα της Zeekr να ξεχωρίσουν από τη θάλασσα των επιλογών ηλεκτρικών μοντέλων στην αγορά. Επισήμως, φαίνεται ότι το 007 της Zeekr, εξοπλισμένο με μπαταρία LFP, έχει πάρει πίσω τον τίτλο του "EV με την ταχύτερη φόρτιση" από το Li Auto Mega.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα περάσει και σε άλλα μοντέλα της Zeekr ή της Geely και μαζί με αυτά, θα περάσει και τα σύνορα της Κίνας. Το Zeekr 001 πωλείται ήδη σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και του Μεξικού. Παρόλα αυτά, πρόκειται για την παλαιότερη προ-facelift παραλλαγή που δεν είχε καν την πρώτη γενιά της τεχνολογίας Golden Battery του Zeekr.

Εάν η Zeekr επιλέξει να ενσωματώσει την τελευταία τεχνολογία μπαταρίας της στα μοντέλα της που προορίζονται για εξαγωγή, το Zeekr 001 θα μπορούσε να είναι το ταχύτερα φορτιζόμενο EV σε όποια αγορά και αν πωλείται. Η ανανεωμένη έκδοση του Zeekr 007 με τη νέα Golden Battery, θα κυκλοφορήσει στην Κίνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Πηγή: Top Gear Greece