Μια ακόμη πρόκληση από την Άγκυρα συνιστά η έκδοση NOTAM, με την οποία δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις 5 συνολικά περιοχές στο Αιγαίο, κόβοντας έτσι στην μέση το αρχιπέλαγος. Εν μέσω θέρους η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο προβλέπει την μη τέλεση ασκήσεων κατά την διάρκεια θρησκευτικών ή εθνικών εορτών και του καλοκαιριού.

Για μια ακόμη φορά πάνε… περίπατο οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για  «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ επανέρχεται de facto η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ, προσχηματικός σκοπός της δέσμευσης στο Αιγαίο είναι η διενέργεια ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, και η προστασία του περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 16 Αυγούστου – 17 Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα εξέδωσε αντι-ΝΟΤΑΜ, στην οποία μεταξύ άλλων υπερτονίζεται ότι μόνον η χώρα μας έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ σε αυτές τις περιοχές εντός του FIR Αθηνών.

Η Τουρκία αγνοεί επανειλημμένως τον συντονισμό της ελληνικής ΥΠΑ προκαλώντας κίνδυνο για τις πτήσεις και δυσχέρεια στην Πολιτική Αεροπορία δεσμεύοντας επί μακρόν περιοχές.