Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να διαθέσει λιγότερα χρήματα στον πετρελαϊκό κλάδο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί στο πλαίσιο του στόχου της να επενδύσει 1 τρισ. δολάρια σε στρατηγικούς τομείς έως το τέλος της δεκαετίας. Το βασίλειο του Κόλπου πιθανότατα θα κατευθύνει την πλειονότητα των κεφαλαίων του, περίπου το 73% των συνολικών επενδύσεων, σε μη πετρελαϊκούς τομείς έως το 2030, σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια αύξηση από την προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας για 66%.

Η αυξημένη διάθεση χρημάτων προς μη πετρελαϊκές επενδύσεις αφήνει μόνο το ένα τέταρτο των υπόλοιπων κεφαλαίων για πετρελαϊκούς τομείς, καθώς το βασίλειο εστιάζει σε κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και των ορυκτών, των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ψηφιοποίησης.

Στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικού μετασχηματισμού του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «Όραμα 2030», η Σαουδική Αραβία έχει ανοίξει την οικονομία της σε νέους δρόμους, επενδύοντας σε νέους τομείς και επαναπροσδιορίζοντας την εικόνα της χώρας. Ένας μεγάλος στόχος του οράματος είναι η μείωση της εξάρτησης από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου.

Παρόλο που οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα είναι πιθανό να συρρικνωθούν κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ τώρα και του 2028, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι «βασικός συντελεστής στα σχέδια της χώρας για την απαλλαγή από τον άνθρακα, την οικονομική ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση», έγραψε σε έκθεσή του ο Faisal AlAzmeh, επικεφαλής της έρευνας μετοχών της Goldman για την περιοχή CEEMEA.

Με τις τιμές του αργού τύπου Brent να κυμαίνονται σήμερα γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και με τη σαουδαραβική παραγωγή πετρελαίου να έχει μειωθεί σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το βασίλειο αντιμετωπίζει την αυξανόμενη απειλή ενός διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τα έσοδα της κυβέρνησης από το πετρέλαιο έχουν μειωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο από τα επίπεδα του 2022, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 100 δολάρια το βαρέλι.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας κατά το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε σε 15,3 δισεκατομμύρια ριάλ (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια), δείχνοντας πόσο εξαρτημένη εξακολουθεί να είναι η κυβέρνηση από τα έσοδα από υδρογονάνθρακες. Οι αρχές αναμένουν ότι ο προϋπολογισμός θα είναι στο κόκκινο για τουλάχιστον αρκετά χρόνια. Η ίδια η έρευνα της Goldman αναμένει ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 4,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, από 2% πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόοδος στη χρηματοδότηση νέων τομέων επιταχύνεται, με αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την έρευνα της Goldman. Η καθαρή ενέργεια εκτιμάται ότι θα λάβει 235 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση, από προηγούμενη εκτίμηση 148 δισ. δολαρίων, καθώς το βασίλειο υπερδιπλασιάζει τον στόχο του για την παραγωγική του ικανότητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.