Το πετρέλαιο υποχώρησε για τέταρτη φορά σε πέντε συνεδριάσεις, καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη 10μηνη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το Brent διολίσθησε προς τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI ήταν κοντά στα 76 δολάρια. Το Ισραήλ εξέφρασε αρχικά συγκρατημένη αισιοδοξία

για την προοπτική μιας παύσης των μαχών - η οποία θα μπορούσε να εκτονώσει τις εντάσεις στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή - αλλά νέες διαφωνίες έρχονται στην επιφάνεια. Η αγορά εξακολουθεί επίσης να περιμένει την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Στον πρόσφατο πτωτικό τόνο έχουν προστεθεί περαιτέρω σημάδια εξασθένισης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα. Η οικονομική ανάπτυξη εκεί έχει επιβραδυνθεί, και η απεξάρτηση του τομέα των μεταφορών από τον άνθρακα έχει διαβρώσει κάποια ζήτηση καυσίμων.

«Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη, καθώς οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή για μια πιθανή αντίδραση του Ιράν», δήλωσε ο Han Zhong Liang, επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Standard Chartered Plc στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, «η μακροβιότητα του πριμ γεωπολιτικού κινδύνου εξαρτάται από το κατά πόσον θα υπάρξει πραγματοποιημένος αντίκτυπος στην ισορροπία ζήτησης-προσφοράς», είπε.

Το αργό παραμένει ελαφρώς υψηλότερα φέτος, υποβοηθούμενο από τον περιορισμό της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να μειώσει το κόστος δανεισμού - μια πιθανή στήριξη για τη ζήτηση ενέργειας. Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές θα βρίσκονται σε εγρήγορση για ενδείξεις σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell μιλήσει στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Wyoming.