Με μεγάλες αλλαγές αναμένεται ότι δημοσιευθεί ο οδηγός του νέου προγράμματος   «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» προκειμένου να στηριχθεί το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι,  μέσω του νέου προγράμματος σχεδιάζεται να επιδοτηθεί αποκλειστικά η εγκατάσταση μονάδων συσσωρευτών και όχι των φωτοβολταϊκών. Έτσι, μέσω της εγκατάστασης μίας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας, οι επιχειρήσεις θα περιορίσουν το κόστος της κατανάλωσης  ηλεκτρικής ενέργειας καθώς θα απορροφά ενέργεια από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν οι χονδρεμπορικές τιμές βρίσκονται 

 

σε χαμηλά επίπεδα και θα ηλεκτροδοτούνται με την ενέργεια που έχουν αποθηκεύσει οι μπαταρίες τις βραδινές ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές είναι ακριβές. 

Στόχος είναι η  εγκατάσταση μέσω του νέου προγράμματος περί των 500 MW (μεγαβάτ) με  600 MW.   Για να μπορέσει μία επιχείρηση να λάβει την επιδότηση της μπαταρίας μέσω του του «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» θα πρέπει να καλύπτει το πολύ το 25% των αναγκών της σε ρεύμα από το δίκτυο. Το υπόλοιπο 75% θα πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από κάποια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ). Όσο για το ύψος της επιδότησης των μπαταριών, αυτό ακόμη δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στο 50%.

Γι΄αυτό θα πρέπει να εγκαθίσταται κάποιο φωτοβολταϊκό σύστημα για αυτοπαραγωγή ενέργειας το οποίο ωστόσο δεν θα επιδοτείται.  Στόχος θα είναι η μείωση  κατά τουλάχιστον 30% του ανθρακικού αποτυπώματος της κάθε επιχείρησης, όπως προστάζει η Κομισιόν για όλα τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πρόγραμμα των 160 εκατ. ευρώ (με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης) είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά στις αρχές του 2022 από τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε αναφερθεί σε ένα πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Από το αρχικό πρόγραμμα πιθανώς θα παραμείνει η κατανομή των κονδυλίων, δηλαδή τα 60 εκατ. ευρώ θα επιδοτήσουν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις , τα  60 εκατ. ευρώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 40 εκατ. θα επιδοτήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.