Μια νεοσύστατη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Drift Energy, έλαβε χρηματοδότηση για έναν στόλο ιστιοφόρων πλοίων που θα κινούνται σε όλο τον κόσμο θα παράγουν και θα προμηθεύουν πράσινο υδρογόνο. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος σχεδιασμού με στόχο την τοποθέτηση της καρίνας για το πρώτο σκάφος το 2025.

Η Drift Energy υπογραμμίζει ότι το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από το υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο μέσω αναμόρφωσης μεθανίου ατμού. Η εταιρεία παρομοιάζει το όραμά της με τα σχέδια για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για παραγωγή υδρογόνου με τη διαφορά ότι η παραγωγική της ικανότητα είναι κινητή για να διατηρείται με τις καλύτερες συνθήκες ανέμου.

Η ιδέα χρησιμοποιεί σύγχρονα ιστιοφόρα υψηλών επιδόσεων που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο συλλέγοντας ενέργεια από υποβρύχιους στρόβιλους. Η ενέργεια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία ενός ενσωματωμένου ηλεκτρολύτη κατηγορίας Megawatt για την παραγωγή και αποθήκευση Gigawatt πράσινου υδρογόνου. Το υδρογόνο θα αποθηκευτεί σε τυπικά δοχεία μήκους 40 ποδιών και θα μεταφερθεί όταν η δεξαμενή υδρογόνου του είναι γεμάτη στην ακτή ή σε πλοία αποθήκευσης. 

Η ιδέα προβλέπει ένα καταμαράν μήκους περίπου (60 μέτρων), που θα είχε χώρο για δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 4 τόνων υδρογόνου.

Για να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητά του και την ικανότητα παραγωγής του, η Drift σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και ανέπτυξε έναν αλγόριθμο δρομολόγησης σκαφών. Ονομάζεται "The Goldilocks Algorithm", η Drift λέει ότι "επιτρέπει στο γιοτ να βρει και να παραμείνει σε βέλτιστες καιρικές συνθήκες, επιστρέφοντας στο λιμάνι ακριβώς τη στιγμή που η δεξαμενή υδρογόνου του είναι γεμάτη".

Η εταιρεία συνδέει την παραγωγή της με βαριές βιομηχανίες που δύσκολα απανθρακοποιούνται, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας που θα απαιτήσουν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου για να πραγματοποιηθεί η απαίτηση για ενεργειακή μετάβαση. Λένε ότι το υδρογόνο που παράγεται στα πλοία τους θα μπορούσε να παρέχεται στη βιομηχανία ή στην αλυσίδα εφοδιασμού για τη ναυτιλία.

Η Drift Energy που ξεκίνησε το 2021, αναφέρει ότι έχει προσελκύσει τώρα 4,65 εκατομμύρια £ (6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από την Octopus Ventures, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης έλαβε υποστήριξη από το Blue Action Accelerator, ένα έργο που δημιουργήθηκε από τους venture επενδυτές Founders Factory. Η κομητεία Miami Dade και το λιμάνι του Σαν Ντιέγκο καθώς και το Ίδρυμα Πρίγκιπα Αλβέρτου Β' του Μονακό είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στον επιταχυντή μαζί με το Florida Atlantic University και το Πανεπιστήμιο των Μπαχάμες. 

Οι ιδρυτές της Drift Energy είπαν ότι η χρηματοδότηση του πρώτου γύρου θα ενισχύσει το πρόγραμμα σχεδιασμού σκαφών. «Αυτή η χρηματοδότηση μας δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσουμε με ορμή στην επόμενη φάση της αποστολής μας», δήλωσε ο Ben Medland, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Drift Energy. 

Η εταιρεία είχε προηγουμένως λάβει χρηματοδότηση από το Innovate UK, τον οργανισμό καινοτομίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.