Υψηλότερα του εύρους των 30-35 ευρώ ανά MWh κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, TTF, φτάνοντας πέριξ των 40 ευρώ ανά MWh. Βασικός παράγοντας αυτής της έντονης ανόδου ήταν ο φόβος ότι τα υπόλοιπα 42 mcm/d ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει αυτή τη στιγμή μέσω της Ουκρανίας (που ισοδυναμεί με το 9% της τρέχουσας

συνολικής προσφοράς φυσικού αερίου της ΒΔ Ευρώπης) θα σταματήσει λόγω της αστάθειας στην περιοχή, αναφέρει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου, Samantha Dart, αυτό το ράλι είναι κατά ένα μεγάλο βαθμό υπερβολικό για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, δεδομένου ότι το ρωσικό αέριο συνέχισε να ρέει μέσω της Ουκρανίας, δεν υπήρξε πραγματική «σύσφιξη» του ισοζυγίου και η ίδια διατηρεί την άποψή της ότι αυτές οι ροές θα σταματήσουν μόνο από τις 25 Ιανουαρίου, όταν λήξει η υπάρχουσα συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Δεύτερον, ενώ δεν υπήρξε κάποια απώλεια προσφοράς αερίου μέσω των αγωγών, όσο περισσότερο διατηρούνται αυτές οι υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε σχέση με τις τιμές του ευρωπαϊκού άνθρακα και του LNG της Ασίας, τόσο χαμηλότερη θα είναι η ζήτηση φυσικού αερίου και υψηλότερες (δυνητικά) ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG, ειδικά εάν ο συνεχιζόμενος καύσωνας στη Βορειοανατολική Ασία υποχωρήσει, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των προοπτικών για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο.

Τρίτον, ακόμη και αν οι τρέχουσες ροές της Ουκρανίας διακόπηκαν, η Goldman Sachs δε θα ανέμενε αυτό να μεταφραστεί σε σύσφιξη 1:1 του ισοζυγίου της ΒΔ Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει επειδή άλλοι προμηθευτές μπορούν να παρέμβουν για να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του χαμένου φυσικού αερίου, όπως οι υψηλότερες ροές από την Αλγερία προς την Ιταλία, όπως συνέβη κατά την προηγούμενη διακοπή στην περιοχή, και οι υψηλότερες ροές φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με μια εμπορική συμφωνία φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος. Από τις αρχές του νέου έτους, όταν θα λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο οίκος αναμένει ότι οι εξαγωγές μέσω των γερμανικών αγωγών προς την Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 16 mcm/ημέρα κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Dart, «το ράλι του TTF δείχνει πόσο ευαίσθητη παραμένει η αγορά σε τυχόν κινδύνους «σύσφιξης» το φετινό χειμώνα και συμφωνούμε ότι οι κίνδυνοι για υψηλότερες τιμές παραμένουν σε σχέση με την πρόβλεψή μας για μια τιμή αερίου κοντά στα 35 ευρώ ανά MWh. Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι υπό το σενάριο ενός πιο ψυχρό, από το μέσο όρο, χειμώνα θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης σε επίπεδα υψηλότερα από την βασικό μας σενάριο που πιθανότατα θα οδηγούσε τις τιμές TTF υψηλότερα, προς τις τιμές του πετρελαίου (60-80 ευρώ ανά MWh) έναντι των τρεχουσών τιμών στα στα συμβόλαια (43 ευρώ ανά MWh για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες».

insider.gr