Η ΕΕ Εγκρίνει τη Μεγαλύτερη Επιχορήγηση στο Πλαίσιο του Νόμου Chips Act για το εργοστάσιο της TSMC στη Γερμανία

Η ΕΕ Εγκρίνει τη Μεγαλύτερη Επιχορήγηση στο Πλαίσιο του Νόμου Chips Act για το εργοστάσιο της TSMC στη Γερμανία
energia.gr
Τρι, 20 Αυγούστου 2024 - 13:31

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε 5 δισ. ευρώ σε γερμανικές κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη ενός νέου εργοστασίου μικροτσίπ στη Δρέσδη για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κατασκευής Ημιαγωγών (ESMC). Η ανάθεση για το έργο του οποίου ηγείται η TSMC της Ταϊβάν είναι η μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση που έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του νόμου της ΕΕ για τα τσιπ και η πρώτη της Γερμανίας.

«Πρόκειται για μια πραγματική win-win κατάσταση για όλους μας», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του εργοστασίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξήρε την απόφαση και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει τους γρήγορους ρυθμούς του έργου, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή το 2027, και θα οριστικοποιήσει τη χρηματοδότηση.

Η ESMC είναι μια κοινοπραξία με επικεφαλής την TSMC, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ με σύμβαση στον κόσμο, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής τσιπ Bosch, Infineon και NXP κατέχουν μερίδιο 10% η καθεμία.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων της Δρέσδης προβλέπεται να κοστίσει συνολικά 10 δισ. ευρώ.

«Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως ανοικτό χυτήριο, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πελάτης - συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των τριών άλλων μετόχων εκτός της TSMC - μπορεί να δώσει παραγγελίες για την παραγωγή συγκεκριμένων τσιπ», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της με την οποία ανακοίνωσε την έγκριση της επιδότησης.

Παρόλο που το εργοστάσιο της ESMC θα κατασκευάζει γενιές τσιπ που θα υπολείπονται ελαφρώς της πιο προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και στα smartphones, θα προσθέσει δυναμικότητα στο εύρος που είναι πιο σημαντικό για την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές που αποτελούν κλειδί για την ευρωπαϊκή μεταποίηση.

Το εργοστάσιο θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι μελλοντικής έλλειψης τσιπ του τύπου που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.