Νέα παρέμβαση του ισχυρού άντρα της ευρωπαϊκής μεταλλουργίας, Ευάγγελου Μυτιληναίου. Ο Πρόεδρος της Metlen, ο οποίος αποτελεί συνομιλητή των Βρυξελλών όσον αφορά στον κλάδο των πρώτων υλών και της ενέργειας, 

κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τον στρατηγικής σημασίας τομέα των σπάνιων γαιών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn:

«Η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει το ρόλο του παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία μείωσης ρίσκου ή κίνητρα παρόμοια με το Πλαίσιο Μείωσης του Πληθωρισμού (βλ. κλιματική νομοθεσία ΗΠΑ).

Με μια νέα Επιτροπή προ των πυλών και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο σε συζητήσεις, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση.»

Αφορμή για την ανάρτηση του κ. Μυτιληναίου στάθηκε η είδηση για τις μειώσεις στις κινεζικές εξαγωγές αντιμονίου που θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές του μετάλλου.