Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά και μπαταρίες σε νέα ρεκόρ, καθώς οι αγοραστές αναζητούν περισσότερο υλικό για να αποθηκεύσουν, δήλωσαν αναλυτές και έμποροι.

Οι τιμές του δευτερεύοντος μετάλλου, που χρησιμοποιείται επίσης σε επιβραδυντικά φωτιάς, φωτοβολταϊκά ηλιακά κύτταρα, και στρατιωτικό εξοπλισμό, διαπραγματεύονται ήδη σε ιστορικά υψηλά πάνω από 22.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έχοντας περίπου διπλασιαστεί από την αρχή του έτους λόγω του παγκόσμιου ελλείμματος του μετάλλου.

«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμη σε τιμές ρεκόρ, είναι πιθανό οι τιμές να ανέβουν ακόμη περισσότερο με αυτή την ανακοίνωση», δήλωσε ο Chetan Soni από τη συμβουλευτική εταιρεία CRU, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 30.000 δολάρια, καθώς οι αγοραστές θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν υλικό για μελλοντική παραγωγή ή αποθήκευση.

 

Η εξέλιξη των τιμών του αντιμονίου. Πηγή: Reuters.

 

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αντιμονίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 48% των παγκόσμιων προμηθειών σε 83.000 τόνους πέρυσι, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές αντιμονίου και συναφών στοιχείων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, η τελευταία του κίνηση για τον περιορισμό των αποστολών κρίσιμων ορυκτών, όπου είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής.

Αυτό θα μπορούσε να διευρύνει το έλλειμμα στην αγορά αντιμονίου, το οποίο η εταιρεία συμβούλων Project Blue εκτίμησε σε 10.000 τόνους τον Μάιο. «Η Κίνα έχει ήδη μειώσει τις εξαγωγές μετάλλων, καθώς τα καταναλώνει όλα στο εσωτερικό της», δήλωσε ο Jack Bedder, συνιδρυτής της Project Blue.

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια τριοξειδίου του αντιμονίου αύξησαν τις προμήθειες από το Τατζικιστάν, το Βιετνάμ, και τη Μιανμάρ για να διαφοροποιηθούν από την κινεζική τροφοδοσία, ενώ η Ινδία αύξησε τις προμήθειες ράβδων αντιμονίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε.

Μια νέα άνοδος των τιμών του αντιμονίου θα ενισχύσει την εξάρτηση του δυτικού κόσμου από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης οι σπάνιες γαίες, το γάλλιο και το γερμάνιο, οι εξαγωγές των οποίων επίσης περιορίζονται από πέρυσι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εξαγωγές έπεσαν γρήγορα μετά την εισαγωγή των απαιτήσεων για την έκδοση άδειας εξαγωγής, προτού αυξηθούν ξανά, μια τάση που θα μπορούσε να παρατηρηθεί με τους εξαγωγείς αντιμονίου που πρέπει τώρα να υποβάλουν αίτηση για άδεια, δήλωσε ο Soni της CRU.

Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί αντιμονίου είναι η Μιανμάρ, η οποία αντιπροσώπευε 4.600 τόνους πέρυσι, η Τουρκία 6.000 τόνους, και το Τατζικιστάν 21.000 τόνους, σύμφωνα με το USGS. «Οι προοπτικές μιας μικρής αλλά πλούσιας σε αντιμόνιο χώρας, του Τατζικιστάν, φαίνονται τώρα καλές», δήλωσε ο Alexey Kabanov, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας εμπορίας Voyager Group.

Οι δύσκολες συνθήκες στην αγορά οφείλονται εν μέρει στις διαταραχές στην προμήθεια από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τη μειωμένη εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας. Η Ρωσία παρήγαγε 4.300 τόνους το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του USGS. «Δεν υπάρχει αγωγός προσφοράς για να ενεργοποιηθεί», δήλωσε ο Christopher Ecclestone, διευθυντής και στρατηγικός αναλυτής εξόρυξης στην Hallgarten & Company στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν εύκολα να σκαρφαλώσουν πάνω από τα 30.000 δολάρια φέτος.