Η ετήσια έκθεση για την παγκόσμια πυρηνική απόδοση δείχνει αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας και των μέσων συντελεστών δυναμικότητας για το 2023, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση των εξαιρετικών επιδόσεων του παγκόσμιου στόλου πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ορισμένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία για την πυρηνική ενέργεια κατά το προηγούμενο έτος είναι τα εξής:

- Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες αυξήθηκε σε 2602 TWh το 2023, από 2544 TWh το 2022, παρέχοντας το 9% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας - δεύτερη μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των καθαρών πηγών ενέργειας.

- Η Γαλλία, οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού, τροφοδοτήθηκε κατά μέσο όρο με πάνω από 60% πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια, χάρη στην επιστροφή σε λειτουργία των γαλλικών αντιδραστήρων, συνεισφέροντας επιπλέον 42 TWh.

- Ο παγκόσμιος συντελεστής δυναμικότητας ανήλθε σε 81,5% το 2023, αυξημένος κατά 1% από το 2022, αντανακλώντας τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις των τελευταίων 20 ετών. Οι επιδόσεις των αντιδραστήρων παραμένουν υψηλές ανεξαρτήτως ηλικίας.

- Το 2023, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες συνέβαλαν στην αποφυγή 2,1 δισεκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ισοδύναμη παραγωγή άνθρακα—  ο όγκος αυτός είναι μεγαλύτερος από τις ετήσιες εκπομπές σχεδόν κάθε μεμονωμένης χώρας, με μόνες εξαιρέσεις την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία να έχουν υψηλότερες εθνικές εκπομπές CO2.

- Επί του παρόντος, κατασκευάζονται 64 αντιδραστήρες σε 15 χώρες, ενώ πάνω από 20 χώρες που εισέρχονται στην αγορά, όπως η Γκάνα, η Πολωνία, και οι Φιλιππίνες, βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης πολιτικών που θα επιτρέψουν την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών τους σταθμών.

 

Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές μονάδες ανά ήπειρο. Πηγή:  World Nuclear Association.

 

Σχολιάζοντας την έκθεση, η Δρ Sama Bilbao y Leon, Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης, δήλωσε: «Η έκθεσή μας δείχνει ότι η πυρηνική ενέργεια παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα παροχής καθαρής ενέργειας στο δίκτυο. Οι συνεχιζόμενες εξαιρετικές επιδόσεις του παγκόσμιου στόλου αντιδραστήρων, η ταχεία ανάπτυξη νέων πυρηνικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής στην Κίνα αποτελούν σαφείς αποδείξεις μιας βιομηχανίας με υψηλές επιδόσεις».

Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, δήλωσε: «Ο παγκόσμιος πυρηνικός κλάδος οδεύει προς μια περίοδο σημαντικής επέκτασης. Στην COP 28, 25 χώρες υπέγραψαν τη δήλωση για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας πυρηνικής ισχύος έως το 2050. Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν νέοι αντιδραστήρες που τίθενται σε λειτουργία και σχέδια για νέες κατασκευές σε ένα ευρύ φάσμα χωρών. Η συνεργασία και ο ανταγωνισμός στον κλάδο θα φέρουν πολλά νέα έργα τα επόμενα χρόνια. Η έκθεσή μας δείχνει ότι οι αντιδραστήρες που κατασκευάζονται τώρα θα παράγουν αξιόπιστη ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για πολλές δεκαετίες».

 

Με πέντε αντιδραστήρες να ξεκινούν και πέντε να κλείνουν, η παγκόσμια πυρηνική δυναμικότητα μειώθηκε κατά 1 GW σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας την ελάχιστη μεταβολή της παγκόσμιας δυναμικότητας κατά την τελευταία πενταετία. Η αύξηση της παραγωγής, παρά τη μείωση της δυναμικότητας, αναδεικνύει τις εξαιρετικές επιδόσεις και την αξία που παρέχει η πυρηνική ενέργεια στο δίκτυο.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία σχετικά με τις νέες συνδέσεις δικτύου και την έναρξη κατασκευής:

- Το 2023, πέντε αντιδραστήρες συνδέθηκαν για πρώτη φορά στο δίκτυο σε ένα ευρύ σύνολο χωρών: από έναν στην Κίνα, τη Σλοβακία, τις ΗΠΑ, τη Λευκορωσία, και τη Νότια Κορέα. Συγκριτικά, οι ενάρξεις κατασκευής περιορίστηκαν κυρίως στην Κίνα, με πέντε από τις έξι νέες ενάρξεις κατασκευής το 2023 να είναι στην Κίνα και την άλλη στην Αίγυπτο.

- Στην Ασία, υπήρξε μια συνεχής και σημαντική αύξηση της πυρηνικής παραγωγής κατά την τελευταία δεκαετία. Από το σύνολο των 64 αντιδραστήρων που κατασκευάζονται σήμερα, περισσότερα από τα δύο τρίτα βρίσκονται στην Ασία, με 30 αντιδραστήρες υπό κατασκευή μόνο στην Κίνα.

- Εν τω μεταξύ, η Αφρική προηγείται της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, καθώς και της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, όσον αφορά το μερίδιο των υπό κατασκευή αντιδραστήρων, λόγω του έργου El Dabaa στην Αίγυπτο. Η Ανατολική Ευρώπη και η Ρωσία είναι δεύτερες μετά την Ασία όσον αφορά τον αριθμό των υπό κατασκευή μονάδων.

Ο Mohamed Al Hammadi, διευθύνων σύμβουλος της Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) και πρόεδρος της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης, δήλωσε: «Η έκθεση αυτή είναι ο έγκυρος απολογισμός των επιδόσεων πάνω από 439 αντιδραστήρων που αποτελούν τον παγκόσμιο στόλο. Με την αύξηση τόσο της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας όσο και του συντελεστή δυναμικότητας το 2023, είναι σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σήμερα έναν αποδεδειγμένο, αξιόπιστο και ουσιαστικό παραγωγό καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας για 36 χώρες. Με πολλούς περισσότερους αντιδραστήρες υπό ανάπτυξη και άλλους 64 υπό κατασκευή, προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της ανάπτυξης ως μέρος της δυναμικής για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, ώστε όχι μόνο να επιτευχθούν οι στόχοι για το Net Zero και να ενισχυθεί η εθνική ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και να ικανοποιηθεί το τεράστιο κύμα ζήτησης που προέρχεται από ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα κέντρα δεδομένων, και τα ηλεκτρικά οχήματα.»

Ενώ συνέχισε: «Τα ΗΑΕ είναι υπερήφανα που αποτελούν μέρος αυτού του παγκόσμιου στόλου, καθώς πλησιάζει η εμπορική λειτουργία της μονάδας 4 του πυρηνικού σταθμού Barakah και η πλήρης λειτουργία του στόλου που θα επιτρέψει την παραγωγή έως και του 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΑΕ. Τώρα, η περαιτέρω βελτιστοποίηση των επιδόσεων των αντιδραστήρων, η επέκταση της ασφαλούς, αξιόπιστης και μακροπρόθεσμης λειτουργίας όλων των μονάδων, καθώς και η ανάπτυξη νέων μονάδων αποτελούν κρίσιμα βήματα για την επανεμφάνιση της αστικής πυρηνικής ενέργειας στον αγώνα για την καθαρή μηδενική ενέργεια».