Η ζήτηση για φυσικό αέριο θα παραμείνει ισχυρή παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των εταιρειών να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τον Kevin Gallagher, επικεφαλής της Santos Ltd. Ο ίδιος δέχεται πιέσεις για να υλοποιήσει τη φιλόδοξη στρατηγική του 

για την αύξηση της παραγωγής κατά περισσότερο από 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ώστε να εδραιωθεί η εταιρεία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ορυκτών καυσίμων της Αυστραλίας και ως σημαντικός διεθνής πάροχος ενέργειας. Η εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι το μεγάλο της έργο Barossa για το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει ολοκληρωθεί σχεδόν κατά 80% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων αερίου το επόμενο έτος.

«Η Santos αναπτύσσει ένα προϊόν που χρειάζεται ο κόσμος», δήλωσε ο Gallagher, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα την Αδελαΐδα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Βλέπουμε ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο - ιδίως για LNG - παραμένει πολύ ισχυρή και μετά το 2050».

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν έως και 5,8% την Τετάρτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι και πλέον μηνών, αφού ανακοίνωσε μείωση 18% στα υποκείμενα κέρδη του πρώτου εξαμήνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάνοντας τις εκτιμήσεις. Ταυτόχρονα η παραγωγή μειώθηκε κατά 2%.

Παρ' όλα αυτά, οι αισιόδοξες προοπτικές της Gallagher βοήθησαν να πεισθεί το διοικητικό συμβούλιο να στηρίξει ένα ενδιάμεσο μέρισμα 13 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η εταιρεία βγαίνει από μια φάση έντασης κεφαλαίου κατά το επόμενο έτος περίπου, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερες ελεύθερες ταμειακές ροές λόγω της ισχυρότερης παραγωγής, είπε.

Η Santos έχει αποκρούσει μια προσπάθεια εξαγοράς από τη μεγαλύτερη αυστραλιανή ανταγωνίστρια Woodside Energy Ltd. στο τέλος του 2023, ενώ η Saudi Aramco και η Abu Dhabi National Oil Co. εξέτασαν αμφότερες μια εξαγορά φέτος. Ο Gallagher δήλωσε σε κλήση αναλυτών ότι το «χαρτοφυλάκιο LNG παγκόσμιας κλάσης» της Santos θα ήταν ελκυστικό για άλλους επενδυτές.