Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτα, συμβάλλοντας στην ανάσχεση του πρόσφατου ράλι των τιμών λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους εφοδιασμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τα επίπεδα αποθήκευσης της ηπείρου έφτασαν στο 90% της χωρητικότητάς τους στις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, σε περισσότερο από δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του επιπέδου αυτού την 1η Νοεμβρίου. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη, αφού έχασαν 4,7% μία ημέρα νωρίτερα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο. Η αγορά έχει αποδειχθεί ευαίσθητη στις διαταραχές του εφοδιασμού αυτό το καλοκαίρι, με τις ανησυχίες για τις εναπομείνασες ροές από τη Ρωσία να πυροδοτούν ένα ράλι νωρίτερα αυτό το μήνα. Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, ενισχύεται κατά 1% στα 38,34 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Προς το παρόν, τα μεγάλα αποθέματα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων προσφοράς. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο τους.

Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με ξαφνικές διακοπές της προσφοράς. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζητούν για το πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ροές του ρωσικού αγωγού όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο τέλος του έτους.

 Ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Νορβηγία, οδεύει επίσης προς μια περίοδο βαριάς συντήρησης που κρατά τους traders σε εγρήγορση.

«Τυχόν διαταραχές εκεί ή μη προγραμματισμένες παρατάσεις συντήρησης θα συνοδεύονται πιθανότατα από μια νευρική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad, Christoph Halser, προσθέτοντας ότι οι ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι η Ευρώπη προσελκύει λιγότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.