Ελ.Βενιζέλος: Κοντά στις Μηδενικές Εκπομπές με τις Νέες Επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση

Ελ.Βενιζέλος: Κοντά στις Μηδενικές Εκπομπές με τις Νέες Επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση
energia.gr
Πεμ, 22 Αυγούστου 2024 - 16:00

Ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς την πράσινη μετάβαση κάνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, το Ελ. Βενιζέλος. Πιο συγκεκριμένα, ο Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών θα προωθήσει έμπρακτα την ηλεκτροκίνηση, κατασκευάζοντας σταθμούς φόρτισης.

Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΔΔΑ. Οι σταθμοί φόρτισης των plug-in οχημάτων θα εξυπηρετούν τόσο τον στόλο του Ελ.Βενιζέλος, όσο και τα αυτοκίνητα των επισκεπτών. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο ανάδοχος του έργου θα έχει αποφασιστεί μέχρι τον Νοέμβριο και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο του ΔΔΑ για μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2025, στο πλαίσιο του φιλόδοξου ‘Route 2025’. Πέραν των σταθμών φόρτισης, ο ΔΑΑ έχει επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με την τρίτη φάση του έργου να αφορά στην τοποθέτηση 35,5 MW πρόσθετης ισχύος. Λειτουργούν, επίσης, τρεις ακόμα φωτοβολταϊκές μονάδες, με δύο πάρκα των 16 MW και 8 MW και μία υποδομή των 16 MW. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν στο Ελ.Βενιζέλος να καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών του από πράσινη ενέργεια σύντομα.