Βαρύτατες Eυθύνες

Δεν θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης μιας καταστροφής όπως αυτή της Πεντέλης, του Διονύσου, και του Βαρνάβα ήταν η απαρίθμηση του αριθμού των πυρκαγιών που αντιμετωπίστηκαν. Οι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες της μεγάλης φωτιάς που κατά κοινή ομολογία δεν αντιμετωπίστηκε. Και δεν είναι δυνατόν να δηλώνει ο πρωθυπουργός, ότι ως προς αυτή την φωτιά, «όλοι προσπάθησαν και έκαναν το καλύτερο δυνατόν».

energia.gr
Πεμ, 22 Αυγούστου 2024 - 18:00

Αν το αποτέλεσμα αυτού του «καλύτερου δυνατού» ήταν να καεί η μισή Νέα Πεντέλη και να φθάσει η φωτιά από τον Βαρνάβα στα Βριλλήσια και στο Χαλανδρι, τότε πολλά δεν πάνε καλά στην αντιπυρική προετοιμασία της χώρας. Αυτό δείχνουν εξάλλου πολλές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής οι οποίοι δεν επαληθεύουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν ετοιμότητας. Όχι μόνο δεν υπήρξε επαρκής συνδρομή από εναέρια μέσα, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις όπου από λαθεμένους χειρισμούς των ομάδων κατάσβεσης υπήρξαν αναζωπυρώσεις σε περιοχές που υποτίθεται ότι είχε σβήσει η πυρκαγιά.

Εν τοιαύτη περιπτώσει υπάρχουν πολύ σοβαρές ευθύνες. Ευθύνες που βαρύνουν πρωτίστως εκείνους που διαβεβαίωναν λίγες μόνο ημέρες πριν ότι ο κρατικός μηχανισμός «είναι έτοιμος» να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που μπορεί να ξεσπάσουν. Απεδείχθη περίτρανα ότι δεν ήταν. Ούτε τα διατιθέντα εναέρια μέσα, αλλά ούτε και ο αριθμός τον πυροσβεστών που επιχείρησαν ήτο επαρκής, αλλά και αυτός ο ίδιος ο στρατηγικός σχεδιασμός απεδείχθη λαθεμένος. Άρα αυτοί που μας διαβεβαίωναν είτε είχαν άγνοια των πραγμάτων, είτε μας παραπλάνησαν συνειδητά. Σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε ήδη να έχουν αποπεμφθεί γιατί φέρουν βαρύτατες ευθύνες.

Διαβάστε ακόμα