Η Blackrock προχωρά σε μαζικές απορρίψεις των όποιων πρωτοβουλιών ESG προτείνουν οι μέτοχοί των εταιρειών στις οποίες επενδύσει. Η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου μείωσε ακόμα περισσότερο τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές της για την περίοδο 2023-2024, αναδεικνύοντας την τάση οπισθοχώρησης στον τομέα ESG από αρκετούς μεγάλους ομίλους σε διεθνές επίπεδο.

Μόλις 20 από τις 439, ή αλλιώς 4,5%, των προτάσεων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική εγκρίθηκαν από τον κολοσσό Blackrock. Η πτωτική αυτή τάση καταγράφεται από το 2021, με την υποστήριξη των πρακτικών ESG να έχει μειωθεί κατά 47%. Η ηγεσία της Blackrock φαίνεται να αδιαφορεί για το εταιρικό προφίλ της, ενδεχομένως ως μία αντίδραση στις επιθέσεις που δέχεται και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Ο Joud Abdel Majeid, επικεφαλής των παγκόσμιων επενδύσεων της BlackRock, δήλωσε πως οι περισσότερες προτάσεις ήταν υπερβολικά αυστηρές, οικονομικές ανωφελείς, ή εφαρμόζονταν ήδη. Στο άλλο άκρο, η BlackRock υποστήριξε το 88% των προτάσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων στις οποίες έχει επενδύσει, καθώς και το 90% των προτεινόμενων διευθυντικών στελεχών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι απορρίψεις της Blackrock προκάλεσαν την ευρύτερη μείωση στις εγκρίσεις των πρωτοβουλιών ESG από τις εταιρείες που ανήκουν στον δείκτη Russell 3000. Τα αποτελέσματα αυτά καθιστούν σαφή τον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Blackrock αν επέλεγε να αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα των ESG.