Rystad Energy: Η Παγκόσμια Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια θα Ξεπεράσει τα 520 GW έως το 2040

Rystad Energy: Η Παγκόσμια Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια θα Ξεπεράσει τα 520 GW έως το 2040
energia.gr
Παρ, 23 Αυγούστου 2024 - 12:50

Σύμφωνα με την Rystad Energy, η παγκόσμια υπεράκτια αιολική δυναμικότητα θα ξεπεράσει τα 520 GW μέχρι το 2040, με τις πλωτές αιολικές εγκαταστάσεις να πλησιάζουν τα 90 GW μέχρι τότε. 

Το 2023, ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σημείωσε αύξηση 7% στις νέες προσθήκες δυναμικότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε η Rystad Energy. Αυτή η δυναμική αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, με τις νέες προσθήκες ισχύος να αναμένεται να αυξηθούν κατά 9% σε πάνω από 11 GW μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι το 2040, η Ευρώπη αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων πλωτών αιολικών εγκαταστάσεων. Αν και αναμένονται κάποιες καθυστερήσεις έργων μετά το 2030, είναι πιθανό να υπάρξει ισχυρή ώθηση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Rystad Energy.

Ως αποτέλεσμα, η δυναμικότητα της πλωτής αιολικής ενέργειας αναμένεται να προσεγγίσει τα 90 GW έως το 2040, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ η Ασία (εκτός της ηπειρωτικής Κίνας) αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 20% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων.

«Ο παγκόσμιος τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, η οποία τροφοδοτείται από την αύξηση των επενδύσεων και της δραστηριότητας δημοπρασιών. Ωστόσο, οι συμφορήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την περαιτέρω επέκταση του κλάδου», δήλωσε η Petra Manuel, Senior Offshore Wind Analyst της Rystad Energy.

«Ενώ οι φιλόδοξοι στόχοι ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα για να διασφαλιστεί ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να αναλάβει με επιτυχία βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στην ωρίμανση της τεχνολογίας, αλλά και στην προώθηση ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος που εμπνέει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Όσον αφορά την αγορά σταθερού πυθμένα, η Rystad Energy αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες θα αναδειχθούν ως οι τρεις κυρίαρχοι παίκτες. Μαζί, οι τρεις αυτές χώρες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν συνολικά 150 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2040, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με λιγότερα από 40 GW.

Μεταξύ 2025 και 2030, η Αμερική, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, ανακοίνωσε η Rystad Energy, ξεκινώντας με σχεδόν 2 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025.

Η Ασία, εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, θα ακολουθήσει, με 7 GW το 2025 και θα φτάσει σχεδόν τα 28 GW μέχρι το 2030, με την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ να αναδεικνύονται σε σημαντικές αγορές της περιοχής, σύμφωνα με την Rystad Energy.

Η Ευρώπη προβλέπεται να έχει 41 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και περισσότερα από 112 GW έως το 2030. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, ιδίως η Βραζιλία και η Κολομβία, αναμένεται να αρχίσουν να συνεισφέρουν στην υπεράκτια αιολική δυναμικότητα μεταξύ 2030 και 2035, δήλωσε η Rystad Energy.

Μέχρι το 2030, η εταιρεία αναμένει ότι η Ευρώπη θα έχει εγκαταστήσει σχεδόν 5 GW πλωτής αιολικής ενέργειας, ενώ η Ασία, εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας, αναμένεται να προσθέσει 2 GW.

Κατά την επόμενη πενταετή περίοδο από το 2030 έως το 2035, η Rystad Energy προβλέπει σημαντική αύξηση των εγκαταστάσεων. Η Ευρώπη αναμένεται να προσθέσει 20 GW πλωτής αιολικής ισχύος και η Ασία, εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας, έως 5 GW.

Σύμφωνα με την Rystad Energy, δεν αναμένει να εγκατασταθούν έργα πλωτής αιολικής ενέργειας σε άλλες περιοχές πριν από την περίοδο 2035-2040, όταν η εταιρεία αναμένει ότι η τεχνολογία θα προχωρήσει προς την ωρίμανση.

Μέχρι το 2040, η Rystad Energy προβλέπει ότι η Ευρώπη θα έχει εγκαταστήσει πάνω από 65 GW πλωτής αιολικής ισχύος, ενώ οι εγκαταστάσεις στην Ασία, εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας, θα έχουν φτάσει τα 17 GW.