Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει "εντός ωρών” μια δέσμευση από την Stellantis σχετικά με το σχέδιό της να κατασκευάσει εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στη χώρα, διαφορετικά η κυβέρνηση θα μεταφέρει αλλού τα δημόσια κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο.

Η ACC, μια κοινοπραξία μπαταριών στην οποία η Stellantis είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, έχει σχέδια για τρία εργοστάσια gigafactories στην Ευρώπη. Ωστόσο νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι αναβάλλει τα έργα σε δύο από αυτά (σε Ιταλία και Γερμανία), καθώς η εταιρεία στρέφεται σε μπαταρίες χαμηλότερου κόστους εν μέσω της επιβράδυνσης της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

"Η Stellantis πρέπει να μας δώσει μια απάντηση, και πρέπει να το κάνει σύντομα”, δήλωσε ο υπουργός Adolfo Urso κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Ρίμινι. "Εάν η Stellantis δεν μας δώσει θετική απάντηση εντός ωρών, θα μεταφέρουμε τους πόρους αλλού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτά τα κεφάλαια επειδή η Stellantis δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της”. Από την πλευρά του, ο όμιλος Stellantis δεν προέβη σε κανένα άμεσο σχόλιο.

Το σχέδιο της ACC για ένα ιταλικό εργοστάσιο gigafactory που βρίσκεται στο Τέρμολι, προβλέπει συνολική επένδυση περίπου 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 370 εκατ. ευρώ από το ιταλικό δημόσιο, μέσω του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ. Το εργοστάσιο αναμενόταν αρχικά να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

Η ACC, η οποία έχει επίσης ως μετόχους τη Mercedes και την TotalEnergies δήλωσε ότι θα επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα της βιομηχανικής και κατασκευαστικής της επένδυσης αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2025.

Ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας, ο οποίος σημειωτέον έχει επανειλημμένα επικρίνει την Stellantis (τη μοναδική μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας), ότι δεν παράγει αρκετά οχήματα στη χώρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει αν και πως θα υποστηρίξει το σχέδιο του γιγαντιαίου εργοστασίου Termoli με άλλα δημόσια κονδύλια, εφόσον η Stellantis επιβεβαιώσει τα σχέδιά της σε μεταγενέστερο στάδιο.