Το πετρέλαιο παρέμεινε σταθερό μετά από ένα τριήμερο ράλι, με την απειλή διακοπής της προσφοράς στη Λιβύη να αντισταθμίζεται από τις ασταθείς προοπτικές ζήτησης. Το αργό Brent διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο 7% στο πιο απότομο τριήμερο ράλι από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ενώ το West Texas Intermediate ήταν κοντά στα 77 δολάρια. 

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης κήρυξε ανωτέρα βία - μια νομική ρήτρα - σε όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις καθώς αγωνίζεται με τον αντίπαλό της, την άλλη κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας του μέλους του ΟΠΕΚ και του πλούτου σε πετρέλαιο.

«Η Λιβύη κινδυνεύει για άλλη μια φορά να χάσει όλες τις ανατολικές εξαγωγές πετρελαίου», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft. Εάν τα ανατολικά κοιτάσματα πετρελαίου κλείσουν όλα, η χώρα θα έχει μόνο ένα μεγάλο κοίτασμα σε λειτουργία, είπαν.

Το αργό έχει επιστρέψει σε άνοδο για το έτος, ενισχυμένο από τα σημάδια ότι η Federal Reserve θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια, τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πειθαρχία της προσφοράς του ΟΠΕΚ+. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις αδύναμες προοπτικές ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, τον Νο. 1 εισαγωγέα στον κόσμο.

Οι προοπτικές για το αργό πετρέλαιο εξακολουθούν να είναι χαμηλές, με τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street να επιβαρύνουν όλο και περισσότερο το ενεργειακό εμπόρευμα. Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές Brent χαμηλότερα, αναμένοντας η καθεμία οι τιμές να είναι κατά μέσο όρο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Η απειλή για τις εξαγωγές από τη Λιβύη ακολούθησε μια ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν το Σαββατοκύριακο που αναζωπύρωσε τους φόβους ότι θα επηρεάσει τις φυσικές εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή. Ενώ και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι έχουν ολοκληρώσει στρατιωτικές επιχειρήσεις προς το παρόν, η αγορά εξακολουθεί να παρακολουθεί για σημάδια περαιτέρω επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Γάζα.

Τα χρονικά διαστήματα έχουν ενισχυθεί ως απάντηση στην τελευταία αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του Brent ήταν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι σε μια ανοδική, οπισθοδρομική δομή, σε σύγκριση με 62 σεντς πριν από μια εβδομάδα.