Στροφή στα εταιρικά µεγέθη των δύο διυλιστηρίων πραγµατοποιούν οι επενδυτές, µε τη Motor Oil να ανοίγει την αυλαία αύριο, Τετάρτη (28/8). Ακολουθεί την Πέμπτη (29/08) η Helleniq Energy,  ανακοινώνοντας τις επιδόσεις του α’ εξαµήνου. Η προσοχή επικεντρώνεται στις επιπτώσεις από την έκτακτη φορολόγηση των περσινών κερδών.

Η αξιολόγηση της Morgan Stanley

Nα θυμίσουμε ότι ο αµερικανικός οίκος Morgan Stanley ξεκίνησε κάλυψη των δύο διυλιστηρίων Helleniq Energy και Motor Oil, δίνοντας έµφαση, πέρα από τα περιθώρια διύλισης και το άνοιγµα στις ΑΠΕ, και στην απροσδόκητη – έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Ο οίκος θέτει σύσταση «equal-weight» για τη HelleniQ Energy, µε τιµή – στόχο στα 8 ευρώ, και «overweight» για τη Motor Oil, µε τιµή – στόχο στα 29 ευρώ.

 

Τι ευνοεί τη HelleniQ Energy

Για τη HelleniQ Energy η Morgan Stanley τονίζει πως έχουν αποτιµηθεί πλήρως τα θετικά νέα, παρότι σηµειώνει πως ο όµιλος επωφελείται (όπως και η Motor Oil) από την ισχυρή ζήτηση καυσίµων στην Ελλάδα, µε τις αεροµεταφορές να είναι ιδιαίτερα ισχυρές, ενώ οι στόχοι για ΑΠΕ είναι παρόµοιοι µε τη ΜΟΗ (~2GW έως το 2030).

 

Ποιοτικό play η Motor Oil

Για τη Motor Oil, o οίκος αναφέρει πως αποτελεί ένα «ποιοτικό play», µε το management να έχει πολύ καλό ιστορικό. «Η Motor Oil είναι, κατά µία έννοια, µια από τις πιο απλές ιστορίες στην κάλυψή µας, καθώς λειτουργεί ένα διυλιστήριο στην Ελλάδα, έχει σταθµούς καυσίµων και επεκτείνει το αποτύπωµά της σε ΑΠΕ», αναφέρει ο αµερικανικός οίκος.

 

(Πηγή: Η Ναυτεμπορική)