Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά την πτώση του κατά περισσότερο από 2% την Τρίτη, καθώς μια έκθεση του κλάδου έδειξε περαιτέρω μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Το Brent διαπραγματευόταν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με το West Texas Intermediate (WTI) κάτω από τα 76. Το χρηματοδοτούμενο από τη βιομηχανία Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου προέβλεψε ότι τα αποθέματα

σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που θα σηματοδοτούσε την όγδοη μείωση σε εννέα, εάν επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία αργότερα την Τετάρτη.

Το αργό έχει υποστεί πλήγματα στις τελευταίες συνεδριάσεις, με την πιο πρόσφατη πτώση να έρχεται μετά την άνοδο των προθεσμιακών συμβολαίων κοντά στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Ο πολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή και η απειλή της προσφοράς από τη Λιβύη στήριξαν τα πρόσφατα κέρδη, αλλά αντισταθμίστηκαν από ένα γενικά πτωτικό υπόβαθρο - οδηγώντας τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley, να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές το επόμενο έτος.

Οι δύο τράπεζες επισήμαναν επίσης τις δυσοίωνες προοπτικές στην Κίνα για μέρος της απαισιοδοξίας τους, καθώς η ευρύτερη οικονομική δυσπραγία και η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού. Στην Ευρώπη, η ζήτηση ντίζελ εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας λόγω της αδύναμης μεταποίησης και των διαρθρωτικών αλλαγών στον στόλο αυτοκινήτων της περιοχής.

Οι έμποροι θα είναι σε επιφυλακή για τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τα οποία θα προσφέρουν περισσότερα για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ έδωσε νωρίτερα ενδείξεις ότι η μείωση των επιτοκίων είναι στον ορίζοντα.

«Το κλείσιμο πετρελαϊκών πεδίων στη Λιβύη και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να κρατήσουν ακόμη τις τιμές στην επιφάνεια προς το παρόν, αλλά η ανάληψη κινδύνου σε ευρύτερη κλίμακα θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένη», καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει των βασικών δεδομένων και των κερδών στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη. Η ασταθής οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής από τον Οκτώβριο θα πρέπει να περιορίσουν οποιαδήποτε σημαντικά κέρδη των τιμών, είπε.