Οι έρευνες βαθέων υδάτων συνεχίζουν να κυριαρχούν στους δείκτες αναφοράς των πετρελαϊκών κολοσσών για τη δημιουργία πρόσθετης αξίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ExxonMobil πρόσθεσε τους περισσότερους πόρους σε όρους όγκου μεταξύ 2014 και 2023, ενώ η BP και η Eni ανακάλυψαν το περισσότερο φυσικό αέριο, αν και συχνά με διαφορετικά εμπορικά αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι από τους πολυεθνικούς ομίλους ορυκτών καυσίμων έχουν πλέον τις εξορύξεις βαθέων υδάτων ως τη “ναυαρχίδα” των assets τους.

  • Η σημαντική αξία ανάπτυξης στις χερσαίες εξορύξεις, αλλά και στην υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου (Δυτική Έρημος και Δέλτα του Νείλου) συμβάλλει στην εξισορρόπηση της έκθεσης της Eni στην εξερεύνηση βαθέων υδάτων.
  • Η εξερεύνηση της Equinor στην ώριμη νορβηγική υφαλοκρηπίδα την ξεχωρίζει μεταξύ των διεθνών εταιρειών.
  • Η επιτυχία της Shell στο Ομάν συμβάλλει στην ουσιαστική χερσαία αξία, ενώ η επιτυχία των βαθέων υδάτων στη Ναμίμπια αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα.
  • Η TotalEnergies έχει κάνει μεγάλα ευρήματα σε βαθιά νερά στη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και το Σουρινάμε.
  • Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της Chevron παράγεται από τα περιουσιακά στοιχεία βαθέων υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από το Δέλτα του Νείλου της Αιγύπτου.

Οι νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων των μεγάλων εταιρειών ανά τομέα. Πηγή: Wood Mackenzie.

 

Ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πεδία εξερεύνησης είναι η λεκάνη Orange στη νοτιοδυτική Αφρική. Η χαρτογράφηση των κρίσιμων σημείων, τα οποία εκτείνονται από τη Ναμίμπια έως τη Νότια Αφρική, έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα ξεκινήσουν νέες γεωτρήσεις. Αναμένονται, επίσης, εξελίξεις στις υποβολές προσφορών για έργα στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, και το Πακιστάν.