ΗΠΑ - Εξορυκτική βιομηχανία : Σπεύδουν να κλείσουν τα κρατικά δάνεια πριν την Ελευση Τραμπ

ΗΠΑ - Εξορυκτική βιομηχανία : Σπεύδουν να κλείσουν τα κρατικά δάνεια πριν την Ελευση Τραμπ
energia.gr
Πεμ, 29 Αυγούστου 2024 - 13:48

Αμερικανοί ιδιοκτήτες ανθρακωρυχείων, επενδυτές  και ανακυκλωτές μπαταριών σπεύδουν να κλείσουν κρατικά δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τον Ιανουάριο από την ανησυχία ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εάν επανεκλεγεί, θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής κρίσιμων ορυκτών για την ενεργειακή μετάβαση.

Η πτώση των τιμών φέτος για το λίθιο, το νικέλιο και άλλα ορυκτά, καθώς και οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις EV, έχουν τρομάξει τους ιδιώτες χρηματοδότες και έχουν φέρει την παραδοσιακά συντηρητική βιομηχανία εξόρυξης στην ασυνήθιστη θέση να χρειάζεται την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για να αναπτυχθεί και να αντιμετωπιστεί αυτό που βλέπει η Δύση, ως χειραγώγηση της αγοράς της Κίνας.

Υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το Γραφείο Δανειακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (LPO) έχει χορηγήσει σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια υπό όρους σε 21 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Li-Cycle, ioneer, Lithium Americas, Redwood Materials και άλλων που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις που ανακυκλώνουν μπαταρίες ή επεξεργασία λιθίου και άλλων ορυκτών για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα. Τέτοια δάνεια υπό όρους χρειάζονται ακόμη τελική έγκριση, η οποία απαιτεί χρόνο.

Εταιρείες ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Qcells της Νότιας Κορέας, και εταιρείες υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της Plug Power, έχουν επίσης λάβει δάνεια υπό όρους, ωστόσο τα σχέδιά τους βασίζονται εν μέρει στην εγχώρια προμήθεια κρίσιμων ορυκτών, καθιστώντας έτσι τη χρηματοδότηση των ορυχείων ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση στις ΗΠΑ.

Το μέσο δάνειο LPO ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και το καθένα πρέπει να επανεξεταστεί από το γραφείο και άλλους σε όλη την κυβέρνηση - συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, οικονομικών εμπειρογνωμόνων και ακόμη και της υπουργού Ενέργειας Jennifer Granholm - πριν διασκορπιστούν τα κεφάλαια.

Δεδομένης της δέσμευσης του Τραμπ να «τερματίσει την εντολή των ηλεκτρικών οχημάτων» και των σχεδίων που έθεσαν πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ στο έγγραφο του Project 2025 για το κλείσιμο του LPO, οι εταιρείες εξόρυξης και άλλοι σπεύδουν να κλείσουν τα δάνεια πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από την εξουσία σε πέντε μήνες. Ορισμένοι είναι πιθανό να υπολείπονται δεδομένου του σύντομου χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με συνεντεύξεις με περισσότερα από 22 στελέχη του κλάδου, συμβούλους, επενδυτές, αναλυτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Χωρίς αυτές τις οικονομικές γραμμές σωτηρίας, λένε όλες οι πηγές, πολλά εγχώρια έργα ζωτικής σημασίας ορυκτών θα μπορούσαν να παγώσουν στο στάδιο του σχεδιασμού, ένα βήμα που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τη δυτική αλυσίδα εφοδιασμού EV καθώς οι ανταγωνιστές που συνδέονται με το Πεκίνο ενισχύουν το μερίδιο αγοράς πλημμυρίζοντας τις παγκόσμιες αγορές με φθηνές προμήθειες μέταλλα.

Ένα στέλεχος με ένα δάνειο σε εκκρεμότητα ενώπιον του LPO είπε ότι ο Τραμπ είναι περίπτωση «μπαλαντέρ», οπότε η εταιρεία επιθυμούσε να οριστικοποιήσει το δάνειό της πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος τον Ιανουάριο. Το στέλεχος ήταν ένα από τα πέντε ερωτηθέντα για αυτό το άρθρο, τα οποία, μαζί με άλλους ειδικούς στον τομέα, αρνήθηκαν να κατονομαστούν για να μην προσβάλουν τον Τραμπ, έναν Ρεπουμπλικανό, ή την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, τη Δημοκρατική αντίπαλό του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.