Η Κύπρος αν δεν υλοποιηθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, θα στερηθεί ένα τεράστιο ποσό που υπολογίζεται περίπου σε 6 δισ. ευρώ και αφορά το συνολικό κοινωνικό όφελος, αφαιρουμένου του κόστους κατασκευής του έργου που ανέρχεται στα 1.9 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη κόστους-οφέλους που έδωσε ο ΑΔΜΗΕ στην κυβέρνηση και η οποία με τη σειρά της την παρέδωσε χθες στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

 

Σύμφωνα με τα στοχεία της μελέτης συνολικά, το κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση και που ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ είναι πολλαπλάσιο του κόστους κατασκευής του (1,9 δισ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι το καθαρό κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Αυτό το τεράστιο ποσό που κινδυνεύει η Κύπρος να απωλέσει αν δεν υλοποιηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση αφορά στην εξοικονόμηση από την υποκατάσταση καυσίμου, τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων κ.λπ., το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος του έργου της διασύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι η διασύνδεση θα έχει υπερδιπλάσιο δείκτη ωφελιμότητας για το κοινωνικό σύνολο (~19% έναντι ~6% για την περίπτωση της απομονωμένης ανάπτυξης).

Όσον αφορά την επιβάρυνση των καταναλωτών από την κατασκευή του έργου αναφέρεται ότι ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου (έως το 2029), η μέση επιβάρυνση του Κύπριου καταναλωτή είναι ελάχιστη, καθώς δεν θα υπερβαίνει μεσοσταθμικά τα 0,6 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα (ή 6 €/MWh). Από την έναρξη της λειτουργίας της διασύνδεσης, η επιβάρυνση του Κύπριου καταναλωτή υπολογίζεται (μεσοσταθμικά) στα 0,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (ή 7 €/MWh).

Το χρηματικό όφελος που θα αποκομίσει το νοικοκυριό της Κύπρου (με μια μέση ετήσια κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρων), έχει ως εξής:

Στο στάδιο της κατασκευής (έως το 2029) η επιβάρυνση θα ισούται με 30 ευρώ ετησίως, δηλαδή με 2,5 ευρώ μηνιαίως.
Στο στάδιο της λειτουργίας (από το 2030), η εξοικονόμηση θα υπερβαίνει τα 425 ευρώ ετησίως, δηλαδή τα 35,5 ευρώ μηνιαίως.Σχετικά με το κόστος του ηλεκτρισμού σήμερα στην Κύπρο τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή χονδρεμπορικής για τους ηλεκτροπαραγωγούς με ντίζελ της Κύπρου, είναι στα 200 ευρώ/MWh, ενώ και οι τιμές των παραγωγών ΑΠΕ δεν απέχουν από την προαναφερόμενη εξωφρενική τιμή καθώς αυτές ανέρχονται στα 195 ευρώ/MWh. Μάλιστα, στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου η παραγωγή των ΑΠΕ – αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 25% – υφίσταται περικοπές ισχύος προκειμένου να ικανοποιούνται οι ντιζελοκίνητες μονάδες και η ΑΗΚ.Για να γίνει αντιληπτή η σύγκριση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού οι παραγωγοί ΑΠΕ αποζημιώνονται με τιμές γύρω στα 57 ευρώ/MWh, ενώ και η χονδρεμπορική αγορά συνολικά κυμαίνεται κοντά στα 120 με 140 ευρώ/MWh.

Με αυτό το σύστημα, ζημιωμένοι είναι οι κύπριοι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν ίσως και την υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε. για το ρεύμα που καταναλώνουν: Στα 33 ευρώ/MWh

Αντίθετα στην Ελλάδα οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το ρεύμα με ένα εύρος τιμών της τάξης των 16 με 19 ευρώ/MWh.