Οι διαπραγματευτές για το κλίμα από τις δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο θα συναντηθούν σύντομα στην Κίνα, με στόχο την επίτευξη προόδου όσον αφορά τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών και την ενίσχυση της χρηματοδότησης των φτωχών χωρών.

Ο Τζον Ποντέστα, ο ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα, πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Λιου Ζενμίν, κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι συναντήσεις αναμένεται να βασιστούν σε προηγούμενες συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον τον Μάιο. Οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να εδραιώσουν τη συνεργασία για την ενεργειακή μετάβαση και να αντιμετωπίσουν ένα φάσμα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την επικείμενη συνάντηση, αλλά οι εκπρόσωποι αρνήθηκαν να σχολιάσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι συνομιλίες διεξάγονται σε μια κρίσιμη συγκυρία— λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν και τις εκλογές στις ΗΠΑ που θα υπαγορεύσουν όχι μόνο τον επόμενο πρόεδρο της χώρας αλλά και την προσέγγισή της στη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη.

Οι δύο χώρες επεξεργάζονται, επίσης, νέες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών μέχρι το 2035, πιθανό θέμα για τις συζητήσεις στο Πεκίνο. Ο επόμενος γύρος αυτών των εθνικά καθορισμένων δεσμεύσεων, ή NDCs, όπως είναι γνωστές στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, αναμένεται το επόμενο έτος, και η υποβολή από την Κίνα θα είναι η πρώτη που θα περιγράφει τα σχέδια της χώρας για την απαλλαγή από τον άνθρακα μετά την αναμενόμενη κορύφωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία.

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, η Κίνα δέχεται πιέσεις να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για το 2035, καθώς πολλά μοντέλα δείχνουν ότι η χώρα πρέπει να μειώσει τη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη τουλάχιστον κατά 30% από τα σημερινά επίπεδα για να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, δήλωσε η Λώρι Μιλιβίρτα, ανώτερη συνεργάτης στο China Climate Hub του Asia Society Policy Institute.

Απλά διατηρώντας την τρέχουσα εκπληκτική ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας της χώρας, η Μιλιβίρτα δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί να βασιστεί στην κατακόρυφη πτώση των εγκρίσεων νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα φέτος και στην απόφασή της να σταματήσει την αδειοδότηση νέων εργοστασίων χάλυβα με βάση τον άνθρακα.

Και οι δύο χώρες αναμένεται επίσης να ασχοληθούν με ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει η φετινή σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα: ένας νέος, μετά το 2025, στόχος για τη χρηματοδότηση της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες και την προστασία τους από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Ορισμένα έθνη πιέζουν την Κίνα να συμβάλει παρά την ιδιότητά της ως αναπτυσσόμενη χώρα.

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν το σκηνικό των συνομιλιών. Υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να βρουν συναίνεση με την Κίνα για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα περιηγήθηκαν σε πιο επικίνδυνα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων σχετικά με την εμπορική πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να ακολουθήσει αυτή την πορεία αν κερδίσει. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της χώρας, έχει απειλήσει να αυξήσει τους δασμούς στα αγαθά από την Κίνα και να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού, τη συνθήκη που αποτελεί τη βάση για την παγκόσμια διπλωματία για το κλίμα.

Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις εργασίες για τη δημιουργία βαθύτερης συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας στις προτεραιότητες που περιέγραψαν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης μιας κυκλικής οικονομίας καθώς και της αντιμετώπισης των αερίων του θερμοκηπίου πέραν του διοξειδίου του άνθρακα και της αντιμετώπισης της ενεργειακής μετάβασης. Και οι δύο χώρες έχουν επιδιώξει να προωθήσουν συγκλίσεις μεταξύ μη κρατικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων που μπορούν να διατηρήσουν τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα, ακόμη και αν εκλεγεί ο Τραμπ και ψυχρανθούν οι επίσημες αλληλεπιδράσεις.

Οι συμφωνίες ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς συμφωνίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διμερούς σχέσης, δήλωσε η Τζοάνα Λιούις, εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown. «Θα είναι σημαντικό για τον Τζον Ποντέστα να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα, δεδομένου του σύντομου χρόνου που έχει απομείνει σε αυτή την κυβέρνηση, ώστε να τη θέσει σε μια σταθερή θέση για το μέλλον», δήλωσε η Λιούις σε εκδήλωση του Center for American Progress την Τρίτη.

Η επίσκεψη του Ποντέστα εντάσσεται σε μια ευρύτερη σειρά διπλωματικών επαφών ΗΠΑ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα. Ο Σάλιβαν και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι «υπογράμμισαν τη σημασία συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για περαιτέρω συζητήσεις» κατά τη διάρκεια του «επικείμενου ταξιδιού του Ποντέστα στην Κίνα», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των διπλωματών.