Η νορβηγική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Equinor ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από βασικές αναδυόμενες αγορές του παγκόσμιου τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αφού έκλεισε το γραφείο της στο Βιετνάμ, τώρα ακυρώνει όλα τα υπεράκτια αιολικά έργα στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Η Equinor επικαλέστηκε τα υψηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό στο κόστος εξοπλισμού και κατασκευής και τις καθυστερήσεις

στην αλυσίδα εφοδιασμού υπεράκτιων αιολικών έργων για την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Γίνεται όλο και πιο ακριβό και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάρουν περισσότερο χρόνο σε αρκετές αγορές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Paal Eitrheim.

Ο Eitrheim δήλωσε ότι η Equinor δεν έχει αλλάξει τους συνολικούς στόχους της για την πράσινη ενέργεια, αλλά ότι οι χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - η ηλιακή και η χερσαία αιολική ενέργεια - φαίνονται πιο ελκυστικές από άποψη κόστους προς το παρόν. Άφησε να εννοηθεί ότι η Equinor μπορεί να συνεχίσει να αποσύρεται και από άλλες γεωγραφικές περιοχές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ανάλογα με τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της Equinor προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και έχει άλλες πιθανές χρήσεις για τα κεφάλαιά της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να επενδύσει έως και 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στον υπεράκτιο πετρελαϊκό τομέα της Νορβηγίας έως το 2035.

Η Equinor ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από το Βιετνάμ στις 23 Αυγούστου, επικαλούμενη το κόστος, και κλείνει το τοπικό γραφείο της στο Ανόι.

Εκτός από τους ίδιους παράγοντες πληθωρισμού και κόστους κεφαλαίου που παρατηρούνται αλλού, οι ρυθμιστικές καθυστερήσεις και η τοπική προτίμηση για κρατικές επιχειρήσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη στις ακτές του Βιετνάμ, παρόλο που το Βιετνάμ διαθέτει ευνοϊκές επιλογές για τοποθεσίες κοντά στην ακτή και ισχυρές συνθήκες ανέμου. Η Orsted, ο ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς υπεράκτιων αιολικών έργων, ανέστειλε τα σχέδιά της για την αγορά του Βιετνάμ πέρυσι- η αποχώρηση της Equinor αφήνει τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας χωρίς διεθνείς εταίρους για υπεράκτια αιολικά έργα.