Ορισμένες ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και αυξανόμενα κόστη στις πληρωμές με εμπορικούς τους εταίρους στην Κίνα, κάτι που δημιουργεί αβεβαιότητα σε συναλλαγές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων γουάν, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ρωσικές πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Ρωσικές εταιρείες και αξιωματούχοι έχουν επισημάνει εδώ και λίγους μήνες καθυστερήσεις στις συναλλαγές αφού οι κινεζικές τράπεζες ενίσχυσαν το πλαίσιο συμμόρφωσης τους μετά τις δυτικές απειλές για δευτερεύουσες κυρώσεις για τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία. 

Οι πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα εντάθηκε αυτόν τον μήνα.

Οι κινεζικές τράπεζες κλείνουν "μαζικά" τις συναλλαγές με τη Ρωσία και οι πληρωμές αξίας δισεκατομμυρίων γουάν παρακρατούνται, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας πέρυσι, ενώ προμηθεύει είδη όπως ζωτικής σημασίας βιομηχανικό εξοπλισμό και καταναλωτικά αγαθά που βοηθούν τη Μόσχα να αντιμετωπίζει τις δυτικές κυρώσεις. Προσφέρει επίσης μια τεράστια αγορά για πολλές ρωσικές εξαγωγές, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως αγροτικά προϊόντα.

Αφού το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απείλησε τον Ιούνιο με δευτερογενείς κυρώσεις τις τράπεζες στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες, για τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία, οι κινεζικές τράπεζες άρχισαν να παίρνουν πιο αυστηρή στάση στις συναλλαγές αυτές, δήλωσε μια πηγή στο πρακτορείο. 

"Εκείνη τη στιγμή, όλες οι διασυνοριακές πληρωμές προς την Κίνα σταμάτησαν. Βρήκαμε λύσεις, αλλά χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες, που είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι όγκοι του εμπορίου μειώθηκαν δραστικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου", ανέφερε μια πηγή. 

Μια λειτουργική λύση ήταν οι αγορές χρυσού, η μεταφορά του χρυσού στο Χονγκ Κονγκ και η πώληση εκεί, με την κατάθεση στη συνέχεια των μετρητών σε έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό, σημείωσε. 

Άλλες πηγές είπαν στο Reuters ότι ορισμένες ρωσικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αλυσίδες διαμεσολαβητών σε τρίτες χώρες για να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους και να παρακάμπτουν τους ελέγχους συμμόρφωσης. Ως αποτέλεσμα, το κόστος διεκπεραίωσης των συναλλαγών έχει αυξηθεί έως και στο 6% των πληρωμών, από σχεδόν μηδέν που ήταν πριν, ανέφεραν.

Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

"Για πολλές μικρές εταιρείες, αυτό σημαίνει πλήρη παύση λειτουργίας", είπε μια άλλη πηγή κοντά στην κυβέρνηση.

Το Κρεμλίνο αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά είπε ότι η οικονομική συνεργασία είναι σημαντική και για τις δύο χώρες και ότι θα βρεθούν λύσεις.

"Με τέτοιους όγκους και σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον, είναι αδύνατο να αποφευχθούν κάποιες προβληματικές καταστάσεις", αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δήλωση στο Reuters. "Ωστόσο, το πραγματικά εταιρικό πνεύμα στις σχέσεις [των δύο χωρών] μας επιτρέπει να συζητάμε και να επιλύουμε τα τρέχοντα ζητήματα εποικοδομητικά", ανέφερε.

Οι συναλλαγές με την Κίνα δεν προκαλούν σοβαρή ανησυχία στην ανώτατη ρωσική ηγεσία, επειδή οι πληρωμές σε τομείς προτεραιότητας συνεχίζονται ομαλά και υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters.

Οι διμερείς συμφωνίες για μεγάλες εταιρείες, όπως οι εξαγωγείς εμπορευμάτων της Ρωσίας και οι Κινέζοι εξαγωγείς τεχνολογιών που είναι ζωτικής σημασίας, εξακολουθούν να λειτουργούν καλά, ενώ οι μικρότερες εταιρείες που εμπορεύονται καταναλωτικά αγαθά αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανέφεραν πηγές.

Παράλληλα, Ρώσοι εξαγωγείς δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στη λήψη πληρωμών για εμπορεύματα που εισάγει η Κίνα, όπως πετρέλαιο ή σιτηρά, είπε στο Reuters άλλη πηγή κοντά στη ρωσική κυβέρνηση.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6% στα 137 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας, αφού έφθασε το ρεκόρ των 240 δισ. δολ. το 2023.

"Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι σύμφωνο με τους κανόνες και τις αρχές του ΠΟΕ και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, ενώ δεν υπόκειται σε παρεμβάσεις ή εξαναγκασμό τρίτων", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. "Είμαστε σθεναρά αντίθετοι με οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις και παρεμβάσεις τρίτων και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας", πρόσθεσε.

Οι εισαγωγές της Ρωσίας από την Κίνα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1% στα 62 δισ. δολ. το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 λόγω προβλημάτων πληρωμών, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Κίνας.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι οι συνολικές εισαγωγές της χώρας από όλο τον κόσμο θα μειωθούν έως και 3% φέτος.