Ο Κίνδυνος των Επιδοτήσεων στην Ενέργεια

Με αφορμή την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιδότηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι οικιακοί καταναλωτές, επανερχόμαστε στο θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας στην Ελλάδα. Το έχουμε ήδη επισημάνει και θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά. Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από το κράτος δεν αποτελεί λύση για το υψηλό κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μπορεί σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και αντιδράσεις, και παράλληλα να συγκρατήσει τον πληθωρισμό να αποφάσισε να επιδοτήσει μέρος του κόστους - προκειμένου να κρατήσει τα τιμολόγια κάτω των 15 λεπτών την κιλοβατώρα - όμως εύλογα τίθεται το ερώτημα για ποσό καιρό ακόμα θα μπορεί να το κάνει χωρίς να δημιουργήσει τρύπα στα δημόσια οικονομικά. Την στιγμή μάλιστα που η δράση αυτή αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση και γίνεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, και άρα

energia.gr
Τρι, 3 Σεπτεμβρίου 2024 - 11:10

αργά η γρήγορα, η Ελληνική κυβέρνηση θα εγκληθεί από τις Βρυξέλλες για απόκλιση από το προβλεπόμενα στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και να επηρεάζεται αρνητικά με την παραμικρή δυσκολία και γεωπολιτική αναταραχή σε περιφερειακό επίπεδο, οι λύσεις για την ακριβή ενέργεια θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Πρώτα απ’ όλα στην ίδια την λειτουργία του ΕΧΕ και την δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει, αφού (α) το ίδιο το κράτος επιβάλλει αυθαίρετα επιβαρύνσεις (€ 20/MWh) στην τιμή που διαμορφώνει κάθε πάροχος ενώ ταυτόχρονα τορπιλίζει κάθε δυνατότητα για την σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων και hedging στην τοπική αγορά, και (β) απορρίπτει τις προτεινόμενες λύσεις από τους παρόχους για την υιοθέτηση μηχανισμού αποπληρωμής μέρους του κόστους λειτουργίας (CRM) των θερμικών μονάδων που εξασφαλίζουν τα απαραίτητα φορτία βάσης.

Τέλος, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει υψηλές τιμές ενέργειας όσο παραμένει ως χώρα καθαρά εισαγωγική, εξαρτώμενη κατά 80% από εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στον αντίποδα είναι το Ισραήλ το οποίο καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών του σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από εγχώρια παραγωγή με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι κατά μέσο όρο το 1/3 από αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα