είχαν τεθεί εκτός συστήματος και υπήρχε μεγάλη ανάγκη ενέργειας) ενώ στον αντίποδα, το χαμηλό κατέρρευσε στα 42,12 ευρώ/MWh.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 373.98 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριάρχησε το ακριβό φυσικό αέριο με 42,8% για να ακολουθήσουν από απόσταση οι ΑΠΕ με μόλις 26,1%, ο λιγνίτης με δυναμική επάνοδο 14,1%, οι εισαγωγές με 9,2% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 3,6%. Ακόμη, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 22,951 MWh και οι εισαγωγές στις 17,238 MWh.
Με τούτα και με ‘κείνα, η ελληνική αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού εξακολουθεί να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία, η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού βρίσκεται σήμερα στα 150,23 ευρώ/MWh, ενώ τη χαμηλότερη τιμή τη συναντάμε στην Νορβηγία, με μόλις 28,75 ευρώ/MWh.
Η εικόνα στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης είναι ακόμη χειρότερη. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά της Ρουμανίας έχει φθάσει σα 246,89 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία η ΤΕΑ βρίσκεται στα 241 ευρώ/MWh, στην Σερβία στα 235,67 ευρώ/MWh, στο Κόσοβο και στην Αλβανία στα 233,46 και στην Βουλγαρία στα 208,59 ευρώ/MWh.
Οι τιμές ρεκόρ που καταγράφονται στην περιοχή οφείλονται στις μεγάλες ποσότητες ενέργειας που απορροφά η Ουκρανία αλλά και στην τεχνική μείωση των ροών ηλεκτρισμού από την Αυστρία προς την Ουγγαρία.
Εν τω μεταξύ, στις 10:00 ώρα Ελλάδος, η ωριαία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά καύσιμο, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ διαμορφωνόταν ως εξής: Φυσικό αέριο 57%, ή 3.174 MWh, λιγνίτης 22%, ή 1.212 MWh και ΑΠΕ, 18%, ή 991 MWh!
Κρίση με μόνιμα χαρακτηριστικά
Την ίδια ώρα και μπροστά στην ανάγκη να γίνουν βήματα και να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η κρίση τιμών στον ηλεκτρισμό στην ευρύτερη περιοχή μας.
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποφάσισαν να προσδώσουν πολιτική διάσταση στην σύμπηξη ενιαίου μετώπου κατά της ακρίβειας στην ενέργειας από τις ενώσεις βιομηχανικών καταναλωτών των τριών χωρών, (με κοινή επιστολή τους στην DG Energy και DG Comp έθεσαν το ζήτημα των τεράστιων αποκλίσεων τιμών στις αγορές ΝA Ευρώπης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν εις βάρος τους) καθώς το άλμα στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τον περασμένο Ιούλιο φαίνεται ότι μόνο πρόσκαιρο δεν είναι και δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της εφαρμογής κρατικών επιδοματικών πολιτικών (δείτε σχετικό άρθρο στο energia.gr εδώ.)
Η πρώτη ενέργεια της άτυπης τριμερούς θα είναι, κατά τα φαινόμενα, παράσταση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωφρενικές τιμές στις προημερήσιες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη και τις μεγάλες αποκλίσεις τους από εκείνες των αγορών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας των τριών κυβερνήσεων στην Κομισιόν, θα είναι, το γεγονός ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης μεταφέρουν το βάρος της τροφοδοσίας με ηλεκτρισμό της Ουκρανίας που πλήττεται από τις ρωσικές επιδρομές, στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης!
Σημειώνουμε ότι εξαιτίας του πολέμου, η Ουκρανία έχει μετατραπεί από εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τις χώρες της βαλκανικής, σε καθαρό εισαγωγέα, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η ζήτηση στις διασυνδεδεμένες αγορές της περιοχής.