Τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν στις 10 μ.μ. και τα καφέ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα τα μεσάνυχτα, λίγο αργότερα τα Σαββατοκύριακα. Εξαιρούνται μόνο τα παντοπωλεία και τα φαρμακεία.
Οι διαδοχικές υποτιμήσεις του νομίσματος που ξεκίνησαν το 2016 έπληξαν την ικανότητα των πολιτών να αγοράζουν τα εισαγόμενα αγαθά από τα οποία εξαρτάται η Αίγυπτος. Η πανδημία του κοροναϊού και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή συγκλόνισαν μια οικονομία που είχε ήδη αποδυναμωθεί από τις πολιτικές που εφάρμοζε ο Πρόεδρος Ελ Σίσι. Ο πληθωρισμός πήγε στα ύψη, οι μισθοί καθηλώθηκαν, και οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες πάγωσαν, εξαιτίας της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας κατά 60% από τον περασμένο Μάρτιο.
Παρά τις πρόσφατες εισροές μετρητών από διεθνείς επενδυτές και δανειστές που σταθεροποίησαν την οικονομία, οι αναλυτές λένε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση αν δεν προβεί σε σημαντικές αλλαγές. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος αύξησε και πάλι τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την άλλη, Σαουδική Αραβία και η Λιβύη έχουν χρηματοδοτήσει την αγορά φορτίων φυσικού αερίου αξίας τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την Αίγυπτο να αμβλύνει την ενεργειακή της κρίση αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω κατακόρυφης μείωσης της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.
Η Αίγυπτος χρειάζεται περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας φυσικού αερίου για να καλύψει τη ζήτηση έως και τον Οκτώβριο, αλλά η νομισματική κρίση που σοβεί σημαίνει ότι δεν διαθέτει τα κεφάλαια για να καλύψει πλήρως τις εισαγωγές LNG.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters η Σαουδική Αραβία είχε χρηματοδοτήσει τρία από τα 32 φορτία LNG που έχει αγοράσει το Κάιρο από την αρχή του έτους, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, η Λιβύη αγόρασε ένα φορτίο τον Ιούλιο, αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων με κεφάλαια της Libyan National Oil Corporation.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο για να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Ελ Σίσι, τον οποίο θεωρούν σημαντικό σύμμαχο.
Η Αίγυπτος χρειάστηκε να καταφύγει σε μείωση φορτίου τον τελευταίο χρόνο για να διατηρήσει το δίκτυό της σε λειτουργία εν μέσω έλλειψης προσφοράς φυσικού αερίου και αυξανόμενης ζήτησης, και η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου επιδοτεί διαρκώς την αγορά καυσίμων και τροφίμων από την αρχή του καλοκαιριού. Το εξωτερικό χρέος της Αιγύπτου έφτασε στα 154 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, ήτοι, πλησίον του ρεκόρ των 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέρυσι.
Ταυτόχρονα, ανησυχίες εγείρει η κάθετη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου που έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2018 και αναμένεται να μειωθεί κατά ακόμη 22,5% έως το 2028, σύμφωνα με την Energy Aspects.