Οι Πράσινες Χρεωκοπίες: Γιατί Πολλά Πράσινα Start-ups Καταρρέουν

Οι Πράσινες Χρεωκοπίες: Γιατί Πολλά Πράσινα Start-ups Καταρρέουν
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 3 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:05

Με την πράσινη ατζέντα να βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο πράσινος κλάδος των ΗΠΑ εισέρχεται σε φάση περιδίνησης μετά από μία σειρά μεγάλων χρεωκοπιών. Αρκετές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και πολλές νεοφυείς που είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας και των αγορών, δυσκολεύονται να βρουν νέα χρηματοδότηση

Σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και τα αυξανόμενα κόστη στις κρίσιμες πρώτες ύλες, οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Παράλληλα, η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πράσινου τομέα ύστερα από μία δυνητική επανεκλογή Τραμπ, καθιστά τις πράσινες χρηματοδοτήσεις ιδιαίτερα επισφαλείς.

Το 2024 κατέχει ήδη ένα δυσάρεστο ρεκόρ: τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις ΑΠΕ στις ΗΠΑ— η SunPower ασχολούταν με τις εγκαταστάσεις και τη διαχείριση φωτοβολταϊκών, η Moxion και η Ambri με τις μπαταρίες, και η Enviva με τα πέλετ. Τόσες πολλές χρεωκοπίες στον τομέα της ενέργειας είχαν να καταγραφούν από το 2014, σύμφωνα με τους αναλυτές. Επιπροσθέτως, αρκετές άλλες εταιρείες δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις, γεγονός που τις αναγκάζει να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο ή το προσωπικό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς μέχρι πρόσφατα, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, όπως ο κολοσσός BlackRock, τo κλιματικό πρόγραμμα της Amazon, και η ιαπωνική SoftBank. Ωστόσο, η χρηματοδότηση από τους μεγάλους επενδυτές έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που σημαίνει ότι αρκετά πράσινα start-ups δυσκολεύονται να περάσουν στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης.

Η εικόνα αυτή αποτελεί ένα “τυφλό σημείο” για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ποντάρουν πολύ στο πολυσυζητημένο Πλαίσιο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), μία νομοθεσία που έχει καταφέρει να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε πολιτείες-κλειδιά για τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό το κύμα χρεωκοπιών μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κατά τα άλλα επιτυχημένο νόμο, δίνοντας ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα του Τραμπ.