Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ η Τοποθέτηση 1,2 Εκατ. «Έξυπνων» Μετρητών Κάθε Χρόνο ως το 2030 – Ξεκινά η Διαβούλευση για το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου

Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ η Τοποθέτηση 1,2 Εκατ. «Έξυπνων» Μετρητών Κάθε Χρόνο ως το 2030 – Ξεκινά η Διαβούλευση για το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου
energia.gr
Τετ, 4 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:08

1,2 εκατομμύριο «έξυπνοι» μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα τοποθετούνται κάθε χρόνο από το 2026 έως το 2030. Αυτό προβλέπει ο προγραμματισμός του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στόχος του Διαχειριστή, όπως προβλέπει το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, είναι, στη λήξη της εν λόγω περιόδου, να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν «έξυπνο» μετρητή

Οι «έξυπνοι» μετρητές μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των ρευματοκλοπών, άρα και σε μείωση των επιβαρύνσεων που υφίστανται σήμερα οι καταναλωτές από το φαινόμενο αυτό.

ΡΑΑΕΥ: Δημόσια Διαβούλευση επί εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ για το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου περιόδου 2024-2028

Η ΡΑΕΕΥ, με σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, θέτει, από σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του Σχεδίου Ανάπτυξης του Δικτύου (ΣΑΔ) κατά το άρθρο 109 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ, σε δημόσια διαβούλευση εισήγηση του Διαχειριστή Δικτύου για το ΣΑΔ περιόδου 2024-2028.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση [email protected] ή εγγράφως, μέχρι και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου  2024.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45) και λαμβάνοντας υπόψη τους σκοπούς της διαφάνειας και της πλήρους ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, που εξ ορισμού επιδιώκονται και επιτυγχάνονται μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΑΕΥ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του, επικαλούμενος και τεκμηριώνοντας σχετικά ειδικό λόγο, που άπτεται εμπορικού – επιχειρηματικού απορρήτου.

Κείμενα Διαβούλευσης

Επιταχύνεται η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών και εντείνονται οι έλεγχοι - Στόχος η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών επιταχύνεται η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, εντείνονται οι έλεγχοι, ενώ έχει ήδη εκκινήσει η μηνιαία καταμέτρηση μέσω της οποίας αυξάνεται σημαντικά η συχνότητα ελέγχου των παροχών.

Οι «έξυπνοι» μετρητές αποτελούν προϋπόθεση και για την εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων με διαφορετικές χρεώσεις στη διάρκεια του 24ώρου (π.χ. χαμηλότερες χρεώσεις τα μεσημέρια όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνει τις τιμές και υψηλότερες στις περιόδους που η ζήτηση είναι αυξημένη και δεν υπάρχει παραγωγή ΑΠΕ).

Επίσης βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των καταναλωτών με την εφαρμογή τηλεμέτρησης της κατανάλωσης, δυνατότητα παρακολούθησης της ποιότητας τροφοδοσίας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της αξιοπιστίας τροφοδότησης των παροχών και δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στα μετρητικά δεδομένα τους μέσω Web εφαρμογής.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί 650.000 «έξυπνοι» μετρητές, ενώ εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν περίπου 550.000 μετρητές εντός του 2025. Το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2024-2028 φθάνει στα 3,22 δισ. ευρώ.

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα ανάπτυξης καταλαμβάνουν τα έργα αύξησης της ανθεκτικότητας του Δικτύου με στόχο μεταξύ άλλων και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται υπογειοποίηση εναέριου δικτύου σε δασικές εκτάσεις, η αποξήλωσή του και η κατασκευή νέου ή η μετατόπισή του, καθώς και αναβαθμίσεις δικτύων σε δασικές περιοχές. Συνολικά ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση 2.086 χιλιομέτρων δικτύου σε δασικές περιοχές, με επένδυση 149,8 εκατ. ευρώ.