Η Citi Προβλέπει Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου στα 60 Δολ.- Πόσο Εφικτό Είναι το Σενάριο

Η Citi Προβλέπει Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου στα 60 Δολ.- Πόσο Εφικτό Είναι το Σενάριο
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 4 Σεπτεμβρίου 2024 - 18:37

Με την προθεσμιακή τιμή του Brent, του διεθνούς benchmark να κινείται σταθερά το τελευταίο χρονικό διάστημα πέριξ των 73,00-73,50 δολαρίων ανά βαρέλι, ήτοι σε χαμηλά εξαμήνου και σχεδόν σε νέα χαμηλά τριετίας και της αμερικανικής ποικιλίας WTI να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, τίθεται εύλογα από την αγορά, το ερώτημα πού είναι πιο πιθανό να διαμορφωθούν οι τιμές έως το τέλος του έτους και το επόμενο.

Οι αναλυτές της Citi προέβησαν σε μια πρώτη εκτίμηση, και αναφέρουν σε σημείωμά τους που διανεμήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, ότι θα μπορούσαμε να δούμε τιμές πετρελαίου στα όρια των 60 δολαρίων ανά βαρέλι το επόμενο έτος, εάν ο ΟPEC+ δεν προβεί σε περισσότερες περικοπές της παραγωγής του, ενώ δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν την επιβράδυνση της ζήτησης και την ισχυρή προσφορά που προέρχεται από παραγωγούς εκτός του διεθνούς καρτέλ.

Όμως δεν σταματούν εδώ. Αναφέρουν ότι μόλις οι τιμές του Brent πέσουν στα 60 δολάρια, θα μπορούσαν να πιεστούν περαιτέρω στα 50 δολάρια ανά βαρέλι, πριν ανακάμψουν αργότερα.

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίου εξαμήνου, στις 4/9/2024. Πηγή:FT. com)

Η Citi τονίζει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν έχουν τεράστιο, άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου. Ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξήσει προσωρινά τις τιμές του πετρελαίου, η Citi αναφέρει ότι κάθε ανάκαμψη είναι ασθενέστερη από την προηγούμενη. Επιπλέον, σημειώνει ότι η αγορά φαίνεται πλέον να κατανοεί ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν σημαίνουν άμεσα διαταραχές της προσφοράς. Αυτό καθιστά κάθε σημαντικό πρωτοσέλιδο Ισραήλ-Γάζας απλώς μια ευκαιρία για πώληση στην προσωρινή άνοδο.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης (εδώ ) εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου υπό το φως της επίδρασης των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε ότι εάν συνέβαιναν ανάλογες κρίσεις με εκείνες στο παρελθόν οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν ανεξέλεγκτες.

Αντίθετα, τόνισε, σήμερα η αγορά είναι πολύ καλά εφοδιασμένη, υπάρχει πληρότητα στην αγορά διεθνώς, ενώ έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα χάρη στο οποίο ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού και πόσα αποθέματα υπάρχουν, για να σημειώσει ότι μία από τις αιτίες της πετρελαϊκής κρίσης του 1973 ήταν η αβεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα.

Πίσω στο σημείωμα των αναλυτών της  Citi, δίδεται έμφαση στην ανησυχία που υπάρχει σε περίπτωση που ο ΟPEC αποφασίσει να απέχει από την επέκταση των περικοπών παραγωγής, πέραν του σχεδίου που ήδη εφαρμόζει, καθώς η αγορά θα μπορούσε να απωλέσει την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα του καρτέλ να υπερασπιστεί μια τιμή για το πετρέλαιο στην περιοχή των 70 δολαρίων.

Αξίζει να αναφερθεί όμως ότι η Citi «συνηθίζει» να πέφτει έξω στις προβλέψεις της. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε εκδώσει ακόμη μια ζοφερή πρόβλεψη για το 2025, που έφερε την τιμή του Brent στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Citi δήλωσε ότι αναμένει πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου μέχρι το 2025, παρά τις περικοπές της παραγωγής του καρτέλ. Την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση και τις πιθανές αυξήσεις της προσφοράς.

Το σημείωμα της Citi προς τους πελάτες της διανέμεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο ΟPEC+ φέρεται να επανεξετάζει το σχέδιό του να χαλαρώσει τις περικοπές παραγωγής τον Οκτώβριο, λόγω ακριβώς της πτώσης των τιμών…