Το Πετρέλαιο, ο Έκτωρ, και ο “Δούρειος Ίππος” της Τεχεράνης κατά των Κυρώσεων

Το Πετρέλαιο, ο Έκτωρ, και ο “Δούρειος Ίππος” της Τεχεράνης κατά των Κυρώσεων
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 08:00

Ένα νέο ρεπορτάζ του Bloomberg αποκαλύπτει το περίπλοκο δίκτυο μεταφοράς ιρανικού και ρωσικού πετρελαίου που λειτουργεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο κέντρο αυτού του ιστού βρίσκεται ο επικεφαλής γνωστός ως ‘Έκτωρ’ (Hector), πίσω από τον οποίο κρύβεται ο γιος ενός υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg. 

Η αποκάλυψη αυτή καταδεικνύει το εύρος του παγκόσμιου δικτύου εταιρειών και πλοίων που χρησιμοποιούνται ώστε Ιράν και Ρωσία να παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις.

Η αρχή του νήματος βρίσκεται στα ΗΑΕ, έναν κέντρο επιχειρηματικότητας. Όπως σε πολλούς φορολογικούς παραδείσους, μαζί με τις πραγματικές εταιρείες, λειτουργούν και αρκετές “γκρίζες” επιχειρήσεις αγνώστων συμφερόντων. Μία από αυτές είναι η Milavous Group. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια στο Ντουμπάι, όμως έχει καταφέρει να αποκομίσει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε ελάχιστο χρόνο πουλώντας εμπορεύματα— μεταξύ αυτών και ορυκτά καύσιμα— από το Ιράν, τη Ρωσία, και τρίτα κράτη.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος ελέγχει τη Milavous, με τον επικεφαλής να είναι γνωστός ως Hector. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, ο πραγματικός εγκέφαλος πίσω από την επιχείρηση είναι ο  Hossein Shamkhani. Ο πατέρας του, Ali Shamkhani, είναι ένας από τους στενότερους συμβούλους του Αγιατολάχ σε θέματα άμυνας, έχοντας υπάρξει αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Υπουργός Άμυνας, και Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο Hossein Shamkhani αρνήθηκε τόσο τη σχέση του με τη Milavous, όσο και την εμπλοκή του πατέρα του στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Με βάση τις μαρτυρίες ατόμων που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η εταιρεία, η Milavous είναι μία μόνο από τις επιχειρήσεις του δικτύου που ελέγχει ο Shamkhani. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους προκειμένου να προωθεί ιρανικό και ρωσικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης και της Μόσχας. Μάλιστα, το πετρέλαιο αυτό έχει φτάσει σε πολύ γνωστές εταιρείες, όπως η Sinopec, η Chevron, και η BP. Οι εταιρείες δήλωσαν πως συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανονισμούς.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν οι μάρτυρες, το δίκτυο του Shamkhani πουλά πετρέλαιο από πολλές διαφορετικές πηγές, συχνά αναμειγνύοντας προϊόντα από τρίτες χώρες, ώστε να είναι δύσκολη η εξακρίβωση της προέλευσής τους.Παράλληλα, εξηγούν ότι το πετρέλαιο μεταφέρεται από δεκάδες τάνκερ, καθιστώντας την εν λόγω ομάδα, τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ιρανικού πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη εξαγωγή ιρανικού και ρωσικού πετρελαίου αναδεικνύει το μεγάλο κενό που υπάρχει ακόμα και από τις αυστηροποιημένες δυτικές κυρώσεις. Ούτε ο Shamkhani, ούτε η Milavous έχουν ενταχθεί στη λίστα των φυσικών ή νομικών προσώπων που βρίσκονται υπό το καθεστώς κυρώσεων. Επιπροσθέτως, αυτό το δίκτυο παράτυπης μεταφοράς καυσίμων δεν είναι το μοναδικό. Παρά το γεγονός ότι οι δυτικές κυρώσεις δυσχεραίνουν το εμπόριο της Μόσχας και της Τεχεράνης, οι δύο σύμμαχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να εφεύρουν νέους τρόπους ώστε να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες τους.