ΔΕΣΦΑ: Επιταχύνεται η Υλοποίηση των Έργων στο νέο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης

ΔΕΣΦΑ: Επιταχύνεται η Υλοποίηση των  Έργων στο νέο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 10:48

Την πρόθεσή του να υλοποιήσει εντός των επόμενων τριών ετών σχεδόν το σύνολο των έργων στο πλαίσιο του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης υπογραμμίζει ο ΔΕΣΦΑ στο νέο σχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση για την χρονική περίοδο 2024-2033. Το σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2024-2033 αποτελείται από 72 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 69 με προϋπολογισμό 1,34 δισ. ευρώ εντάσσονται στην τριετή περίοδο ανάπτυξης.

Ακόμη, αναφέρεται ότι τρία νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 18,98 εκατ. ευρώ εντάσσονται για πρώτη φορά σε Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα είναι έργα που έχουν συμπεριληφθεί σε ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης για την περίοδο 2023-2032 περιελάμβανε έργα με προβλεπόμενο προϋπολογισμό ύψους 1,27 δισ. ευρώ, από τα οποία, 458 εκατ.  αντιστοιχούσαν σε νέα έργα, ενώ τα υπόλοιπα σε εκείνα που είχαν ήδη εγκριθεί στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την περίοδο 2022- 2031, με τα 13 εκατ. να αντιστοιχούν σε βελτιώσεις, εκσυγχρονισμό και συντήρηση του ΕΣΦΑ και τα 430 εκατ. ευρώ σε νέα έργα που δημιουργούν νέα δυναμικότητα στο σύστημα.

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνει τρία νέα έργα με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 18,98 εκατ. ευρώ, ενώ ενσωματώνει projects που είχαν ενταχθεί στο περσινό 10ετές ΠΑ και επανεντάσσονται στο νέο με επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.

Μια πρώτη παρατήρηση επί του νέου σχεδίου 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ είναι πως έχει αφαιρεθεί το έργο «Σύνδεσης ΕΣΜΦΑ με τη Κοιλάδα Πράσινου H2 στη Δυτική Μακεδονία», επειδή δεν εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon.

Αντ’ αυτού ενσωματώνεται ο αγωγός Αμυνταίου – Κόμνημα, μέσω του οποίου θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί και η μεταφορά ποσοτήτων πράσινου υδρογόνου (100% Η2). Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο ΠΑ, ο αγωγός Αμυνταίου-Κομνηνά, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ θα έχει διατομή 8’’ και μήκος περίπου 9,05 χιλιομέτρων και θα χρησιμοποιηθεί για την έγχυση πράσινου υδρογόνου, που θα παράγεται στο Αμύνταιο, στον κλάδο ΥΠ Δ. Μακεδονίας, όπου θα αναμειγνύεται με φυσικό αέριο για την τροφοδότηση μονάδας τηλεθέρμανσης ΣΗΘΥΑ.

Ακόμη, τονίζεται ότι η πρόταση του Διαχειριστή για το έργο βασίζεται στα σχέδια της Hellenic Hydrogen να αναπτύξει Μονάδα Παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου, αρχικής ισχύος 50 MW που μπορεί να επεκταθεί στα 200 MW, στις εγκαταστάσεις του πρώην ατμοηλεκτρικού σταθμού Αμυνταίου – Φιλώτα.

Επίσης, προβλέπονται και άλλα σημεία παραγωγής και κατανάλωσης υδρογόνου για την ίδια περιοχή κατά τα επόμενα χρόνια.

Ένα ακόμη έργο αφορά στην εγκατάσταση έγχυσης πράσινου υδρογόνου στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης, με συνολικό προϋπολογισμό 768.000 ευρώ. Το έργο αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σημείου έγχυσης 100% Η2 σε πιλοτική κλίμακα, στην εγκατάσταση προσομοίωσης του Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του ΔΕΣΦΑ, στην Νέα Μεσημβρία. Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην ανάμειξη του Η2 με το φυσικό αέριο στα διάφορα επίπεδα πίεσης λειτουργίας των δικτύων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Τα νέα έργα που εντάσσονται στο υπό διαβούλευση Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή για την περίοδο 2024-2033 συμπληρώνει η ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ με προϋπολογισμό ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο του 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει ακόμη τα έργα εκείνα, των οποίων η έναρξη κατασκευής τους προβλέπεται εντός του χρονικού ορίζοντα που ορίζει το πρόγραμμα, ήτοι, για την περίοδο 2024- 2033), καθώς και τα Προγραμματισμένα Έργα για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης δομείται ως εξής:

Έργα εντός 3-ετούς περιόδου Ανάπτυξης (δηλ. 2024-2027)

A. Νέα Έργα

1. Έργα Διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με άλλα Συστήματα Φ.Α. (έργα σύνδεσης/ανάπτυξης)

2. Έργα Σύνδεσης Χρηστών

3. Έργα Ανάπτυξης: Επεκτάσεις ΕΣΦΑ σε νέες περιοχές συνδεδεμένες με δίκτυα διανομής

4. Έργα Ανάπτυξης: Επεκτάσεις ΕΣΦΑ σε νέες αγορές

5. Έργα Ανάπτυξης: Αύξηση δυναμικότητας και ασφάλειας εφοδιασμού ΕΣΦΑ

6. Έργα Ανάπτυξης: Έργα βελτίωσης/εκσυγχρονισμού/συντήρησης ΕΣΦΑ

7. Έργα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, απανθρακοποίηση και καινοτομία

8. Έργα επαύξησης δυναμικότητας σύμφωνα με τον CAM NC

Β. Προγραμματισμένα Έργα

1. Έργα Διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με άλλα Συστήματα Φ.Α. (έργα σύνδεσης/ανάπτυξης)

2. Έργα Σύνδεσης Χρηστών

3. Έργα Ανάπτυξης: Επεκτάσεις ΕΣΦΑ σε νέες περιοχές συνδεδεμένες με δίκτυα διανομής

4. Έργα Ανάπτυξης: Επεκτάσεις ΕΣΦΑ σε νέες αγορές

5. Έργα Ανάπτυξης: Αύξηση δυναμικότητας και ασφάλειας εφοδιασμού ΕΣΦΑ

6. Έργα Ανάπτυξης: Έργα βελτίωσης/εκσυγχρονισμού/συντήρησης ΕΣΦΑ

7. Έργα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, απανθρακοποίηση και καινοτομία.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες σχέδιο προγράμματος ανάπτυξης ΕΣΦΑ εδώ