ΗΠΑ: Νέο Ρεκόρ στο Β Τρίμηνο με την Πρόσθεση 11GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΗΠΑ: Νέο Ρεκόρ στο Β Τρίμηνο με την Πρόσθεση 11GW  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
energia.gr
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 12:20

Σε ένα δεύτερο τρίμηνο-ρεκόρ στις ΗΠΑ προστέθηκαν 11GW νέας δυναμικότητας καθαρής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, σημειώνοντας αύξηση 91% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η Αμερικανική Ένωση Καθαρής Ενέργειας (ACP) δημοσίευσε σήμερα την τριμηνιαία έκθεση αγοράς καθαρής ενέργειας, για το β' τρίμηνο του 2024,

αποκαλύπτοντας «εξαιρετική ανάπτυξη και ορόσημα» σε όλο το τοπίο της καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Το ισχυρό τρίμηνο ανέβασε τις εγκαταστάσεις από το τρέχον έτος σε 19GW, υπερδιπλάσιες από τον πενταετή μέσο όρο των εγκαταστάσεων του πρώτου εξαμήνου.

Με το δεύτερο εξάμηνο του έτους να είναι συνήθως πολύ ισχυρότερο από το πρώτο εξάμηνο για τις προσθήκες καθαρής ενέργειας, «το σκηνικό είναι έτοιμο για ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος ρεκόρ το 2024».

Για πρώτη φορά, το Τέξας ξεπέρασε την Καλιφόρνια ως η κορυφαία πολιτεία του έθνους για την ηλιακή ισχύ σε κλίμακα κοινής ωφέλειας.

Με 1656MW που προστέθηκαν αυτό το τρίμηνο, το Τέξας μπορεί τώρα να υπερηφανεύεται για 21.932MW λειτουργούσας ηλιακής ενέργειας.

Ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας στις ΗΠΑ γιόρτασε την υπέρβαση των 20GW συνολικής λειτουργικής δυναμικότητας, προσθέτοντας 2,9GW αυτό το τρίμηνο για να φτάσει συνολικά τα 21,6GW.

Η ετήσια αύξηση του αγωγού καθαρής ενέργειας αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με σημαντικές επεκτάσεις να αναμένονται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια τους επόμενους μήνες.

«Η καθαρή ενέργεια ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για την απελευθέρωση περισσότερης αμερικανικής ενέργειας, με άλλο ένα τρίμηνο ρεκόρ ανάπτυξης.

«Ενώ όλες οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας επεκτείνουν το μερίδιο αγοράς τους, η αποθήκευση ενέργειας κλιμακώνεται με εκπληκτική ταχύτητα και έχει ξεπεράσει τα 20GW λειτουργικής ικανότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ACP Jason Grumet.

«Με την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση και την ανάγκη να γίνουν σημαντικά βήματα στην απαλλαγή της οικονομίας μας από τον άνθρακα, το διακύβευμα είναι υψηλό.

«Η πρόσφατη πρόοδός μας είναι ενθαρρυντική, αλλά δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα.

«Η ACP έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την επιτάχυνση της προόδου προς ένα ασφαλές, αξιόπιστο και καθαρό ενεργειακό μέλλον».

Στα μέσα του 2024, 5,5 GW περισσότερα χερσαία αιολικά έργα βρίσκονταν υπό κατασκευή από ό,τι στο ίδιο σημείο το 2023, με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος υπό κατασκευή να ξεπερνά τα 14 GW.

Το β' τρίμηνο του 2024 σημείωσε ρεκόρ για την μεγαλύτερη υπό κατασκευή υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, με περισσότερα από 4GW δυναμικότητας.