Ο Μισέλ Μπαρνιέ διορίσθη πρωθυπουργός της Γαλλίας από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με βασικό σκοπό να καταρτίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του επομένου έτους και να καθησυχάσει τις αγορές ομολόγων, από το υψηλό δημόσιο έλλειμμα και χρέος της χώρας

Μετά από δύο μηνών δισταγμών, ο Μακρόν επέλεξε ως πρωθυπουργό ένα διπλωμάτη, για να μπορέσει να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της κατακερματισμένη πολιτικώς Γαλλικής εθνοσυνελεύσεως αλλά τελικώς εξαρτάται από την συγκατάθεση της Μαρίν Λεπέν, αρχηγό του  « Εθνικού Συναγερμού» που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη  Γαλλική βουλή.

Ο Μπαρνιέ θα εφαρμόσει πολιτική λιτότητος, εσωτερικής  ασφαλείας και διώξεως της λαθρομετανάστευσης, παρακολουθούμενος, εν τούτοις, ανά πάν βήμα από την μαντάμ Λεπέν.

Στην πραγματικότητα, η Γαλλία απέκτησε μία «δεξιά» κυβέρνηση παρά τα φληναφήματα του Μακρόν περί κεντροδεξιάς και «προεδρίας όλων των Γάλλων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μία κυβίστηση στην Ευρώπη .Ο κεντρώος Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι  προσέλαβε ως πρωθυπουργό τον «σούπερ», Μάριο Μόντι, πρώην διοικητή τη συντηρητικής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης το 2011 κι ο ιδικός μας Αλέξης Τσίπρας το 2015 ανέτρεψε το δημοψήφισμα εναντίον των μνημονίων του ευρώ.

Ανάγκα κι οι θεοί πείθονται - πόσο μάλλον οι πρόεδροι δημοκρατίας. Μάλιστα ο Μπαρνιέ υπήρξε αντίπαλος του Μακρόν, σε προηγούμενες εκλογές και κάποιας ηλικίας,73 ετών, αλλά οι διπλωματικές του ικανότητες  έκριναν την επιλογή του (διεπραγματεύθη με τον Βρεταννό βουλευτή του Μπόρις Τζόνσον, Ντέίβιντ Ντέιβις, την έξοδο της Βρεταννίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 -που δεν θεωρείται δα κι «επιτυχία»).

Σήμερα , τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας (πληθωρισμός , στασιμότητα αναπτύξεως , μεταναστευτικό , δημόσιο χρέος κι έλλειμμα) έχουν επείγουσα ανάγκη αντιμετωπίσεως - όχι διπλωματικώ τω τρόπω αλλά με σθένος και επάρκεια.

Για την χώρα μας, ο μεσιέ Μπαρνιέ μένει μάλλον αδιάφορος. Εν τούτοις υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίον θα μπορούσε να βοηθήσει:Την ανάσχεση του νέου κύματος λαθρομετανάστευσης που τροφοδοτεί ο χαλίφης της Αγκύρας εκμεταλλευόμενος την «ηρεμία» στο Αιγαίον.

Τα μέτρα που θα πάρει ο Γάλλος πρωθυπουργός για να σταματήσει την λαθραία διακίνηση οικονομικών μεταναστών θα τύχουν της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεπώς θα είναι εφαρμόσιμα και στα Ελληνικά νησιά που έχουν κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες, γεγονός που αποκρύπτει αιδωσίμως η Ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος πάντων, ας ευχηθούμε «καλήν επιτυχία» στην επιλογή του Μακρόν που «παίζει το τελευταίο χαρτί του» πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027.