Πρωθυπουργική Παρέμβαση για το "Προβληματικό" Target Model - Υποχώρησε η Χονδρική Ηλεκτρισμού

Πρωθυπουργική Παρέμβαση για το Προβληματικό Target Model - Υποχώρησε η Χονδρική Ηλεκτρισμού
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 9 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:34

Από το +107,8% και τα 162,68 ευρώ/MWh σήμερα, Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, που ήταν η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στον ηλεκτρισμό πραγματοποίησε «βουτιά» -34% για να διαμορφωθεί στα 106,58 ευρώ/MWh για αύριο, Τρίτη 10 του μήνα

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι το peak της τιμής στη διάρκεια του 24ώρου έφθασε στα μόλις 153,9 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό ήταν 80,44 ευρώ/MWh. Ακόμη, η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 348,1 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα «συγκυριαρχούν» το φυσικό αέριο, με 39,5% και οι ΑΠΕ με 34,1%, όπερ σημαίνει ότι επέρχεται μια καλύτερη ισορροπία, και έπονται οι εισαγωγές –αυξημένες- με 13,0%, ο λιγνίτης που έχει συρρικνωθεί στο 4,9%, και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 3,6%. Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 18,530 MWh και οι εισαγωγές στις 22,561 MWh. 

Σημειώνουμε ότι η  ωριαία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανά καύσιμο, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ ήταν, στις 15:00 το απόγευμα, σήμερα Δευτέρα: Φ. Αέριο, 50% ή 2.110 MWh, AΠΕ, 32%, ή 1.325 MWh και Λιγνίτης, 4%, ή 159 ΜWh. 

H επιστροφή μιας πιο «πράσινης» ισορροπίας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και η εκ νέου πτώση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού, δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης της αγοράς και των καταναλωτών στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προβληματισμένος από τις βίαιες αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ομολόγησε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, στην Θεσσαλονίκη, πως υπάρχει μια βασική στρέβλωση σήμερα στην αγορά ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης. Το target model δεν λειτούργησε, τόνισε και πρόσθεσε ότι το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα προτίθεται να αναδείξει το ζήτημα, με επιστολή που θα αποστείλει στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αυτή, όπως υπογράμμισε, θα θέσει ως πρόβλημα τις ακραίες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη και ειδικότερα, στα Βαλκάνια. 

«Κάτι δεν δουλεύει σωστά στην ευρωπαϊκά η αγορά και θα δώσω αγώνα για να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις», είπε χαρακτηριστικά. "Υπάρχει μια βασική στρέβλωση σήμερα στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η Δυτική Ευρώπη για ηλεκτρική ενέργεια. Λέμε ότι έχουμε μια ενιαία αγορά, έχουμε το target model, αλλά αυτό δεν λειτούργησε", τόνισε.

Ο  πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της κυβέρνησης για την Ενεργειακή Μετάβαση και την πράσινη ενέργεια για να αναφέρει ότι το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο, λόγω της στοχαστικότητας που τις διέπουν.

Μίλησε ακόμη για το αίτημα του βιομηχανικού κλάδου στη χώρα για μείωση του ενεργειακού κόστους και υποστήριξε ότι αποτελεί προτεραιότητα τόσο τα νοικοκυριά, όσο και η βιομηχανία να επιλέξουν εναλλακτικά, τη σύναψη διμερών συμβολαίων (PPAs) ως μέσον για να αντιμετωπίσουν την έντονη μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας σε αυτή τη συγκυρία.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στα λεγόμενά του, προβλέποντας ότι από το τέλος του μήνα που διανύουμε και κατά τη διάρκεια του επόμενου οι τιμές της ενέργειας θα αποκλιμακωθούν, αν και δεν θέλησε να φανερώσει τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στις πιέσεις των βιομηχανιών για το κόστος του ηλεκτρισμού.