Ντράγκι: Οι Φόροι Άνθρακα στις Ευρωπαϊκές Εισαγωγές Δεν Θα Είναι Αποτελεσματικοί

Ντράγκι: Οι Φόροι Άνθρακα στις Ευρωπαϊκές Εισαγωγές Δεν Θα Είναι Αποτελεσματικοί
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 10 Σεπτεμβρίου 2024 - 08:00

Μετά από μήνες αναμονής, ο Μάριο Ντράγκι δημοσίευσε την έκθεσή του για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, ο κορυφαίος Ιταλός τεχνοκράτης που έχει διατελέσει σε θέσεις-κλειδιά, είχε αναλάβει να μελετήσει το μέλλον του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Η έκθεση, που αρχικά θα δημοσιευόταν τον Ιούνιο, προτείνει ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ αυτών, εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM)

O CBAM αποτελούσε ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στόχευε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που εισάγονται στην ΕΕ. Ο μηχανισμός βρίσκεται στην πρώτη, μεταβατική φάση της λειτουργίας του, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025, όπου συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τα εισαγόμενα εμπορεύματα. Ωστόσο, η εφαρμογή του CBAM έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

Η έκθεση Ντράγκι κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματικότητα του CBAM, εξηγώντας πως η πολυπλοκότητα του μηχανισμού πιθανότατα να οδηγήσει στην αποτυχία του. Τα δύο ζητήματα που θέτει ο Ντράγκι είναι πρώτον, η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων παραγωγών έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους εξαιτίας των διαφορετικών κριτηρίων και κόστους όσον αφορά στις εκπομπές άνθρακα, και δεύτερον, η εξάρτηση του μηχανισμού από τους ξένους εταίρους.

Ο Ντράγκι τόνισε πως οι ευρωπαϊκές αρχές οφείλουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του CBAM όσο βρίσκεται στο τρέχον μεταβατικό στάδιο και να προχωρήσουν σε προσαρμογές όπου χρειάζεται. Πρότεινε, επίσης, την καθυστέρηση της κατάργησης των ελεύθερων μονάδων του Συστήματος Ανταλλαγής Εκπομπών. Πέρα από τις προειδοποιήσεις του Ντράγκι, αρκετοί αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες του μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.